Beställningssortiment

Vin & Natur Strohmeier 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 11 oktober 10:00
Artikelnummer 56214
Pris 1311:-

I västra Steiermark lever och verkar Franz Strohmeier. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandat jordbruk och djurhållning. Franz och Christine (som nyligen separerat) träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.

Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har paret fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.

Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.

Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi!


Cat-silver N°3 (2021)

Stilla vitt vin av de flesta druvsorter som finns planterade hos Strohmeier. Namnet syftar på jordmånen av glimmerskiffer ("Katzensilber", eller som vi säger: kattguld). Frukten kommer från den första skördeomgången i alla vinmarker. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och ett halvårs lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes relativt tidigt utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.

TLZ Weiss N°11 (2020)

Stilla vitt vin av pinot blanc och chardonnay. Från tre av Strohmeiers vinmarker med jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.

Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Flaskorna får gärna lagras något halvår och dricks bäst samma dag som de öppnats.

TLZ Rot N°9 (2018)

Rött vin av zweigelt och blauer wildbacher. Vinmarken ligger på 500 meters höjd i Bad Gams och har en jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank med tre veckors maceration. Sedan mognade vinet under nio månader i använda ekfat (500/600 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser

Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Flaskorna får gärna lagras några år och dricks bäst samma dag som de öppnats.