Format | Beställs i kolli om 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 16 oktober 10:00 |
Artikelnummer | 58917 |
Pris | 455:- |
Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men blev introducerad till det naturliga vinet i Paris. Redan 1983 var han med och startade den ambitiösa tidskriften ’Le Rouge et Le Blanc’. 1989 öppnade han vinbaren L’Ange Vin tillsammans med sin fru Noëlla. Det här blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och utgör stoff till myter och legender.
Efter tolv år med vinbaren flyttade Jean-Pierre och Noëlla hem till sin by för att själva börja göra vin. Deras marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Robinots jordar präglas av röd lera, kvartsit och vittrad flinta på berggrund av kalk. Markerna sköts med biodynamiska metoder och är samtliga ekologiskt certifierade.
Varma årgångar som 2018, 2019 och 2020 passar ofta Robinot bra eftersom den nordliga delen av Loire är såpass sval, och hans röda viner av pineau d’aunis har visat sig utvecklas fantastiskt fint med lagring. Etiketterna pryds sedan starten 2002 av Jean-Pierres fotokonst – nya bilder varje år. På sistone har även dottern Juliette tagit steget in i verksamheten, så framtiden ser ut att vara säkrad.
13 oktober kan du läsa en längre intervju med Robinot i magasinet In Vino!
Pineau d'aunis från 40-åriga stockar i Robinots egna marker i Coteaux du Loir. Skördat lite senare än Le Regard.
Spontan jäsning av hela druvklasar med fyra veckors maceration ("semi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet tolv månader i gamla fat samt tre månader i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Robinot: "The Pineau d'Aunis awakens the senses with its peppery aromas. Generous vintage for red wines, fruity, elegant, greedy, concentrated and with nice tannins."