Beställningssortiment

Vin & Natur Strohmeier 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 18 augusti 10:00
Artikelnummer 53150
Pris 1026:-
launch Beställ från Systembolaget

I västra Steiermark lever och verkar Franz och Christine Strohmeier. Deras vinmark i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och deras familjegård har en bakgrund med blandat jordbruk och djurhållning. Franz och Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.

Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeiers har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa eller kanske snarare ljusröda vinerna görs både som stilla och mousserande (”frizzante”).

Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har paret fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.

Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.

Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi!


Schilcher Frizzante (2020)

Mousserande rosé av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2020 och jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie.

Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen. Vinet jäste sedan spontant i tank med full malolaktisk omvandling. Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering. Vid buteljeringen tillsattes biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst innan andra jäsning i flaska (till 2,5 bar, alltså ett ganska måttligt tryck eller vad italienarna kallar "frizzante"). Efter degorgering förslöts flaskorna med nya kronkapsyler.

Schilcher Frizzante är alltid avväpnande charmigt och väldigt somrigt! Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.

Lys-rød N°31 (2020)

Stilla ljusrött (eller rosa) av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2019. Jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie. Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet har inte klarnats, men fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel innan buteljering. Fjäderlätt och härligt uppfriskande - håller utan problem ett eller ett par dygn i öppen flaska.

Weiss N°10 (2019)

Stilla vitt vin av pinot blanc och chardonnay. Från tre av Strohmeiers vinmarker med jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.

Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Flaskorna får gärna lagras något halvår och dricks bäst samma dag som de öppnats!