Beställningssortiment

Vin & Natur Jura 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 23 augusti 10:00
Artikelnummer 53169
Pris 1308:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på tre utsökta viner från vårt favoritområde Jura. Helheten lutar åt det traditionella hållet – det vill säga att två av vinerna fått en längre uppväxt utan att faten toppats upp, så att ett skyddande täcke av florjäst efterhand bildats på ytan av vinet. Stilen kallas ”sous voile” och är högt uppskattad bland de mer inbitna Jura-fantasterna. För variationens skull har vi också en savagnin i upptoppad stil (”ouillé”) med koncentration och fint integrerad fatkaraktär. Alla tre vinerna är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder samt framställda helt utan tillsatser.


Arbois-Pupillin Savagnin 2018 - Domaine de la Loue

Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris - bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura och börja göra vin. Namnet på domänen fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.

Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.

Det aktuella vinet är savagnin från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin, med jordmån av grå märgel. Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3). Vinet fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé"). Efter assemblage i januari buteljerades vinet i september 2020 (andra tappningen) utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här finns druvsortens distinkta syra och koncentration, en elegant ton av använda fat, samt intensiv känsla av mineral. Vinet håller utan problem några dygn i öppen flaska.

'Terroir du Bry' Côtes du Jura Tradition 2016 - Claude Buchot

Claude Buchot har odlat utan kemikalier ända sedan 1974, och som en av de allra första i Jura har han varit ekologiskt certifierad i över fyra decennier. Han är baserad i byn Maynal i Sud Revermont - den sydligaste delen av Côtes du Jura. Jordarna där består typiskt av lera, kalk och grå märgel.

Terroir du Bry är en ren chardonnay från hembyn Maynal. Druvorna pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre fat utan upptoppning, med tre års uppväxt 'sous voile' - alltså en oxidativ/biologisk lagring under ett delvis skyddande täcke av florjäst. Buteljeringen gjordes efter en lätt filtrering och helt utan tillsatser. Matchas gärna med comté, områdets berömda hårdost.

Chardonnay 'Beaumont - La Chaux Voile No 4' 2016 - François Rousset-Martin

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som vilar i sex år under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

Det här är en chardonnay från två lieux-dits i Nevy-sur-Seille: 'Beaumont' och 'La Chaux' (totalt cirka en hektar). Stockarna är ungefärligen 65 år gamla och planterade med ett massalt urval - det vill säga en lokal genetisk mångfald av samma druvsort. Jorden här består av vit kalksten och olika nyanser av grå/vit kalkmärgel. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.

Frukten pressades omgående och fick sedan jäsa spontant i använda 228-litersfat, med tre års lagring på jästfällningen utan upptoppning, och med tiden under ett täcke av flor ("sous voile"). Ingen klarning eller filtrering. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Karaktären av flor är förhållandevis subtil och vinet håller utan problem flera dygn i öppen flaska.