Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 10 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 16 augusti 10:00
Artikelnummer 53170
Pris 930:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår tionde temalåda från området presenterar som vanligt tre flaskor seriöst saftig gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais – den här gången Justin Dutraive, Guy Breton och Hervé Ravera. Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder.


Beaujolais 'Les Bulands' 2020 - Justin Dutraive

Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker. ’Les Bulands’ är en flackare parcell om 0,8 hektar strax nedanför Fleurie, där den tyngre leran blandas upp med vittrad granit. Vinmakningen sker i en egen hörna av familjens vineri. Frukten skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen påbörjas spontant med "macération semi-carbonique", det vill säga hela druvklasar i sluten tank under koldioxid. Urlakningen varade i femton dygn utan aktiva insatser. Efter pressning mognade vinet i tank och använda 500-liters fat. Strax innan sommaren 2021 var det dags för buteljering utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Dricks gärna lätt kylt och helst samma kväll som det öppnats.

Régnié 2020 - Guy Breton

Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineral och åldras med behag längre än de flesta.

Régnié är gamay från Bretons egen vinmark om en hektar, med lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar som växer i en jordmån av vittrad granit. Som komplement används en mindre andel inköpt ekologisk frukt från samma by. Efter handskörd kyldes frukten ner till sex grader över natten. Därefter placerades de hela druvklasarna i betongtank och jäsningen startade spontant under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakningen var i stort sett passiv och varade drygt tjugo dygn. Efter en mjuk pneumatisk pressning fick vinet sedimentera i tank, med en minimal tillsats av svavel, innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Vinet har en frisk och sval profil och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Roue Libre 2019 - Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. 2019 var en lyckosam årgång i Beaujolais och gav viner med både fräschör och fin koncentration. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.