Beställningssortiment

Vin & Natur Spéciale 3 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 86685
Pris 2664:-
launch Beställ från Systembolaget

Årets tredje och sista speciallåda bjuder på sex alldeles artistiska viner. En champagne, ett vitt och fyra röda – samtliga sex fria från tillsatt svavel!


'Nature de Craie' Premier Cru Brut Nature R18 - Laherte Frères (Champagne)

Aurélien Laherte tog över driften av familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort imponerande insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning. Vinrankornas hälsa kommer i första hand - att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.

Nature de Craie är en ny cuvée av ren chardonnay från familjens marker i byarna Vertus och Voipreux i södra Côte des Blancs. I båda fallen handlar det om sydöstlägen vid foten av sluttningen, med lätta jordar av fin lera och silt på berggrund av porös krita.

All frukt kommer från skörden 2018. Efter pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i två äldre barriques. Vinet vilade sedan sju månader på jästfällningen med regelbunden omrörning och full malolaktisk omvandling. De 600 flaskorna låg femton månader 'sur lattes' och degorgerades i juli 2020 utan dosage (Brut Nature). Inga tillsatser av svavel användes i något steg av framställningen. Som synes är Nature de Craie en alldeles ung blanc de blancs, men redan så inbjudande och uttrycksfull.

Pinot Gris Réserve 2014 - Gérard Schueller & Fils (Alsace)

Redan vid arton års ålder tog Bruno Schueller över ansvaret för den här gamla familjeegendomen som startats av hans far Gérard på 1960-talet, och som drivits med ekologiska metoder ända sedan 1970-talet. Gården är baserad i den högt belägna byn Husseren-les-Châteaux, knappa tio kilometer sydväst om Colmar.

Schueller odlar närmare tio hektar - däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé, samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också huvudsakligen är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får ett lyft av höga toner i aromatik och syra.

Bruno är kreativ och öppensinnad. Beroende på årgångens karaktär och druvornas egenskaper väljer han om han ska låta de vita vinerna få macerera med skalen, om det ska bli mousserande vin, eller om han ska låta bli att toppa upp faten för att framkalla en slöja av flor. Kanske mest berömd är han för sina intensiva, viktlösa, karaktärsfullt parfymerade röda viner av pinot noir. Hans hantverk drivs av en djupgående artistisk frihet.

Pinot Gris Réserve 2014 kommer från lägen i Husseren-les-Châteaux och Eguisheim. Stockarna var vid skördetillfället 34 år gamla, och växer i sandiga jordar med kalkrik lera. De hela druvklasarna pressades direkt efter skörd, sedan jäste vinet av egen kraft med och ett års lagring på jästfällningen i en gammal ekliggare av den typ som är traditionell i Alsace. Schuellers viner genomgår aldrig klarning eller filtrering, och ser inga som helst tillsatser på vägen från ranka till flaska. Det aktuella vinet har lagrats i Brunos källare sedan buteljering.

Arbois-Pupillin Ploussard 'En Aspis 4ème feuille' 2018 - Bruyère-Houillon (Jura)

Steg för steg har Renaud Bruyère och Adéline Houillon byggt upp sin egen familjedomän i Pupillin. Idag brukar de fem hektar i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. Från början, 2007 och flera år framåt, gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset där det finns fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.

Arbois-Pupillin Ploussard ‘En Aspis 4ème feuille’ kommer från lieu-dit 'En Aspis' i Pupillin. Det här är ett västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från perioderna Trias och Lias. En Aspis är en delvis ung vinmark med rankor planterade 2015, som alltså i säsongen 2018 bar löv för fjärde året i rad ("4ème feuille"). Det aktuella vinet är alltså ett annat än den ‘En Aspis’ 2018 som vi tidigare sålt.

Efter skörden avstjälkades druvorna på traditionellt Jura-vis för hand över en perforerad skärm ("au crible"). De hela bären jäste sedan spontant i sluten rostfri ståltank med 30 dagars maceration under naturligt bildad koldioxid ("sémi-carbonique"). När skalmassan pressats fick vinet mogna färdigt i tank. Renaud och Adéline använder aldrig klarning eller filtrering och vinerna ser heller inga tillsatser på sin väg till flaska.

Commendatore Trousseau 2018 - Domaine l'Octavin (Jura)

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Alltså köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig ytterligare ett antal parceller och kunde göra fler cuvéer. 

Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar. Hennes egna marker ligger i Arbois’ berömda vingårdslägen som En Curon, La Mailloche, Les Nouvelles och Les Corvées. Här odlar hon alla områdets fem framstående druvsorter: chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau och pinot noir.

Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder, och Alice har nått långt i att skapa en biologisk mångfald och levande jordar. Vinerna jäser vanligen i tankar av glasfiber och rostfritt stål, ibland på skalen även med gröna druvsorter, men alltid vid källarens egen temperatur. De flesta av domänvinerna är dessutom singulära uttryck för en enda mark.

Commendatore 2018 är en cuvée av trousseau från 55-åriga stockar i lieu-dit 'Les Corvées' utanför Arbois. Jordmånen där består av kalkmärgel från Jura-perioden, kalksten och sand. Efter skörden avstjälkades druvorna för hand, sedan fick de hela oskadade bären jäsa spontant i sluten glasfibertank med åtta månaders skalmaceration, helt utan aktiv extraktion. Vinet buteljerades i juli 2019 utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser i varje steg av framställningen.

Abreuver ses sillons 2018 - Daniel Sage (Ardèche)

Daniel Sage gör vin i Riotord (Haute-Loire) nära gränsen till Ardèche. Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon, där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många av dem man idag kan hitta i vår portfölj.

Daniels viner är kända för direktpress av blå druvor. Vidare görs viner där en del av musten är resultatet av direktpress, plus en del hela druvor som får flyta omkring och laka ur i musten. Daniel kallar metoden för "flottation".

Daniel Sages uttrycksfulla etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars arbeten var starkt inspirerade av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.

Abreuver ses sillons 2018 är en ren gamay från egna marker i Bogy. De är högt belägna på platån ovanför högra stranden av floden Rhône, och ingår i området som har samlingsnamnet Saint-Josèph. Jordmånen är vittrad granit och tyngre lera. Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser i något steg.

Vin de France 'C15' Carignan - Mazière (Corbières)

Det var 2013 som Fabrice Monnin och hans hustru Momoko bestämde sig för att lämna sin vinbar i Besançon och flytta till Padern för att ta över driften av den gamla egendomen Mazière. Deras första skörd och årgång blev 2013. De hade ingen större erfarenhet av att göra vin, men Fabrice hade varit med och gjort lite vin i Jura, och genom åren hade de skaffat sig inspirerande förebilder och läromästare som Pierre Overnoy, Jean-Pierre Robinot, Claude Courtois, Bruno Schueller och Jeff Coutelou.

Källaren är uråldrig och helt primitiv - här finns till exempel ingen elektricitet. Utrustningen består av en antik handdriven korgpress, samt gamla bourgognefat, barriques, demi-muids och damejeanner. Vinerna får utvecklas långsamt och under lång tid. Fatlagringstiderna varar i två till tre år - ibland mer, och ibland utan upptoppning, alltså ”sous voile”. Oxidativa toner (”rancio”) uppmuntras och ingår i stilen. Ibland finns också toner av gammal fatlagrad druvsprit. De långa lagringstiderna gör att vinerna fäller ut sina färgämnen och tanniner samtidigt som mineralsältan blir mer framträdande.

Vin de France 'C15' kommer från urgamla samplanteringar med mestadels carignan, plus en mångfald andra druvsorter: lledoner pelut, grenache noir/gris/blanc, macabeu, aramon, morrastel (graciano), raisin fraise (isabella), alicante bouschet, bourboulenc med flera. Många av stockarna är över 100 år gamla.Marken heter Le Clot d’Estan och har ett intensivt avtryck av kalkstenen. De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant mognade i gamla bourgognefat under två års tid. Buteljeringen gjordes direkt från faten via gravitation - givetvis utan klarning eller filtrering och utan tillsatser.