Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 1 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 16 december 10:00
Artikelnummer 86302
Pris 2046:-
launch Beställ från Systembolaget

Det här är vår idé om en nyårsafton med flera runt bordet. Mineraldriven pinotchampagne till förrätten och fruktig pet’nat till tolvslaget. Sylvass sylvaner till firren och klunkvänlig beaujolais till mellansnacket. Maffig montepulciano till huvudrätten och sött guld från franska södern till mandelkakan!


Métisse Brut Nature R16 - Olivier Horiot (Champagne)

Olivier Horiot huserar i byn Les Riceys. Han tog över från pappa Serge i början av 2000-talet och gjorde då sina första egna viner. Den avgjort mest planterade druvsorten är pinot noir, som kompletteras med resten av områdets sju auktoriserade sorter. Hela produktionen från jord till flaska är certifierat ekologisk (AB) och biodynamisk (Biodyvin). Druvorna blir till ett flertal champagner, i stort sett alla utan dosage, som ändå är rika och fylliga i frukten men alltid har en mineraldriven fräschör som Olivier menar har sitt ursprung i marken.

Den aktuella versionen av Métisse kommer från sex olika lägen i Les Riceys och är baserad på årgång 2016. Druvorna är 80% pinot noir och resten pinot blanc. Basvinerna fick jäsa spontant i använda fat med ett år på jästfällningen. Ungefär en femtedel av cuvéen utgörs av ‘réserve perpetuelle’ som påbörjades 2006. Vinet buteljerades 17-09-12 med tillsats av koncentrerad druvmust, och degorgerades utan dosage 19-07-23. Nu sjutton månader senare är Métisse lagom utvecklad att dricka under de kommande helgerna!

Pet'Sec Blanc 2019 - Les Capriades (Loire)

Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är Loires mesta specialister på att göra rena och eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som går under beteckningen 'pétillant naturel'  - av fransoserna kärleksfullt förkortat till 'pet'nat'. 

Pet'Sec Blanc är en ren och fruktig 'pétillant naturel' av druvsorterna chenin blanc, menu pineau och chardonnay. Druvorna är ekologiskt odlade och kommer från delområdet Cher i centrala Touraine, vars jordmån består av avlagringar från floden Loire med lera och flinta (silex).

Framställningssättet kallas "méthode ancestrale". Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades sedan innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket av kolsyra blivit tillräckligt högt och lämnade kvar 15 g/l restsötma. Ett halvår senare degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen.

Sylvaner 'Steinterrassen Muschelkalk' 2017 - Stefan Vetter (Franken)

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, en druvsort som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main.

Sylvaner 'Steinterrassen Muschelkalk' lånar druvsortens franska stavning med en diskret stilistisk blinkning till Alsace och Bourgogne. Druvorna kommer från Kalbenstein, Stefans främsta egna vinmark i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda fat och buteljerades utan filtrering med en minimal dos tillsatt svavel. Det är ett vin med förbluffande låg alkohol samtidigt som det har seriös koncentration och mogen syra, med en aning kalkig textur. Nästan som att dricka källvatten!

Minouche 2019 - Julie Balagny (Beaujolais)

För första gången har Julie Balagny gjort ett vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Markerna har en mindre andel granit och är mestadels sandig jord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska under omställning till Ecocert. Dels handlar det om beaujolais-villages från Chânes, dels om en andel Saint-Amour. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blir enklare att börja med en enda cuvée av inköpt frukt. Den här cuvéen är buteljerad som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så hämtas namnet från en sång!

I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Dricks lätt som en plätt, med eller utan mat, samma kväll som flaskan öppnats.

Rosso Damigiana 2018 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

Rosso Damigiana är ett färgstarkt och kraftfullt rött framställt av druvsorten montepulciano. Frukten kommer från marken Vigna San Desiderio, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant i öppna ekståndare med tio dygns skalkontakt. Efter pressning fick det mogna ett halvår i 54-liters damejeanner, med ett par omdragningar i takt med månens faser. Buteljeringen gjordes i mars, med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan som gett en aning av koldioxid. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller tills nästa kväll.

Rivesaltes 'Le Temps d'Un Oubli' - Domaine de Rancy (Roussillon)

Domaine de Rancy är baserade i Latour-de-France. Egendomen grundades redan på 1920-talet och drivs idag av Jean-Hubert Verdaguer och hans hustru Brigitte. Jean-Huberts far och farfar såg till att fylla källarens vinklar och vrår med viner i fat av varierande storlekar - viner som idag kan ta oss långt tillbaka i historien. Odlingarna sköts sedan länge med ekologiska metoder, och domänen är numera även formellt certifierad. Den huvudsakliga ingrediensen i Rancys tolkning av rivesaltes är macabeu från deras många små parceller med sekelgamla stockar. Ibland kompletteras macabeu av en liten andel grenache noir.

Druvorna handskördas vid full mognad, pressas direkt och jäser spontant i rostfria ståltankar under 10-15 dygn. När restsötman hittat sin rätta balans stoppas jäsningen med ren druvsprit - alkoholhalten förstärks då till 16-18 procent. Därefter får vinet utvecklas i stora gamla fat, med påverkan av såväl syre som värme. Lagringstiden ligger på drygt fem år i snitt för det soleralagrade vinet utan årgångsbeteckning (Le Temps d’un Oubli). Med sin balanserade sötma är vinet lika underbart att dricka till blåmögel eller mandelkaka som solo!