Beställningssortiment

Vin & Natur FRM 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 82709
Pris 1476:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon – Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune – det historiska gula vinet som vilar i sex år under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde bara lite vin till familjen. Idag arbetar François med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att med tiden göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

François gör vin i fyra olika källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger ’sous voile’, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt vad gäller manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. Här får vi möjlighet att prova Château-Chalon, Juras mest berömda ursprung, i områdets alla olika uttryck. Såväl med syrekontakt under flor (”sous voile”) som upptoppat (”ouillé”).

Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att klassa ner vinerna till Côtes du Jura, då den sortens vinmakning inte ryms inom AOP Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill bara göra vin som uttrycker växtplatsen på bästa sätt, och tillsätter heller absolut ingenting i sina viner.


Chardonnay «La Chaux» 2018 (AOP Côtes du Jura)

Chardonnay från 65-åriga stockar (0,4 ha) planterade med massalt urval i lieu-dit 'La Chaux' i kommunen Nevy-sur-Seille. Det här är ett söderläge på i övre delen av sluttningen på cirka 350 meters höjd. Jordmånen består av kalksten ovanpå grå/vit märgel till cirka fem meters djup. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

I källaren handlar det om spontan jäsning och två års lagring på hela jästfällningen i äldre 228-liters fat, med upptoppning av faten ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Savagnin «Puits Saint Pierre» 2018 (AOP Côtes du Jura)

Savagnin, från 0,15 hektar med 50-100 år gamla stockar i lieu-dit 'Puits-Saint-Pierre' - ett söderläge med jordmån av kalksten och märgel. François driver sitt jordbruk med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Spontan jäsning och två års lagring på hela jästfällningen i äldre fat (228, 400 och 500 liters), med upptoppning av faten ("ouillé") Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Savagnin «Cuvée du Professeur» 2018 (AOP Côtes du Jura)

Savagnin från stockar med 6-65 års ålder (0,25 ha) i lieu-dit 'Sous-Roche'. Det här är ett brant söderläge nedanför den berömda klippan i Château-Chalon, där jordmånen består av kalksten och kalkrik märgel. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Spontan jäsning och 20 månaders lagring på jästfällningen i äldre 228-litersfat, med upptoppning ("ouillé"). Ingen klarning eller filtrering. Inga tillsatser.