Beställningssortiment

Vin & Natur Spéciale 2 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 81716
Pris 3264:-
launch Beställ från Systembolaget

Årets andra speciallåda bjuder på sex underbara viner. En champagne, tre vita och två röda.


'Textures' Brut Nature R17 - Vouette & Sorbée (Champagne)

Från familjen Gautherot i södra Champagne kommer Textures R17. Ovanligt nog är det här en druvren pinot blanc, som dessutom använder sig av jäsning i qvevri med en speciell variant av skalmaceration som brukar kallas 'infusion'. Frukten kommer från rankor planterade 1995-2000 i vinmarken Fonnet i hembyn Buxières-sur-Arce. Jordmånen består av kalkrik kimmeridge-lera och kalksten, ungefär som i Chablis.

Musten jäste av egen kraft med en andel av 100 kg hela druvor till 1200 liter must, i en nedgrävd georgisk qvevri, samt en liten andel fat. Druvorna fick vara med och laka ur passivt under de sex månader som vinet låg på sin jästfällning. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och flaskorna fick sedan ligga arton månader 'sur lattes'. Degorgeringen gjordes i september 19-09-27 utan dosage (Brut Nature). Det här är en fascinerande renfruktig champagne med alldeles speciell munkänsla.

Chablis 1er Cru 'Vau de Vey' 2018 - Alice & Olivier De Moor (Bourgogne)

De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Sedan 2017 arbetar Alice och Olivier även med två premier cru-lägen. Det ena, Vau de Vey, är en nyligen förvärvad vinmark om 0,92 ha med stockar i 35-årsåldern. Som sig bör handlar jordmånen om kalksten och kalklera med marina fossiler (Kimmeridgien).

Efter ett par magra år i norra Bourgogne skördades årgång 2018 under perfekta väderförhållanden och gav full utdelning i form av både kvantitet och kvalitet. Efter skörden pressades de hela druvklasarna direkt, sedan fick musten sedimentera ett och ett halvt dygn i tank. Jäsningen startade spontant och förlöpte långsamt i äldre bourgognefat, med full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i oktober 2020 utan klarning eller filtrering. Vi provade premier cru-vinerna från foudre i november förra året - med sin balans av hög koncentration och lysande syra upplevdes de väldigt lovande.

Santenay 2018 - Maison en Belles Lies (Bourgogne)

Pierre Fenals bevisar att det aldrig är för sent att leva sin dröm om att bli vinmakare i Bourgogne! Vid 58 års ålder - efter gedigen utbildning och jobb som källarmästare hos Domaine Giboulot i Beaune - startade han Maison en Belles Lies i Saint-Aubin.
Idag gör Pierre tretton viner allt som allt. Hans sex vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Aligoté “Jarre”, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay och Corton-Charlemagne. De sju röda: L’Étrange, Beaujolais-Villages, Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton, Corton “Les Perrières”, Corton Le Charlemagne, Maranges, samt Maranges 1er Cru “Les Clos Roussots”.

Santenay Blanc kommer från en by i södra Côte de Beaune som kanske är mest känd för sina röda viner. Jordmånen består typiskt av märgel och kalksten. De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank (6 grader). Vinet jäste spontant i 350-liters bourgognefat av varierande ålder - från nya till fyra år gamla, alltså en femtedel nya - och vilade i fjorton månader på sin jästfällning. Först innan assemblage i tank drogs vinet om under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes också under skydd av kväve, utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.

Chardonnay 'Beaumont - La Chaux' Voile No4 2016 - François Rousset-Martin (Jura)

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som vilar under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker med vilka hans farfars far René Martin lagt grunden. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Beaumont - La Chaux Voile No4 är en cuvée av chardonnay från lägena 'Beaumont' och 'La Chaux'. De här bägge södersluttningarna ligger i hembyn Nevy-sur-Seille och har en jordmån av kalksten ovanpå grå/vit märgel ("marnes blanches") till cirka fem meters djup

Tillägget Voile No4 berättar att det här vinet fått en längre uppväxt "sous voile". Efter spontan jäsning låg vinet drygt tre år på jästfällningen i äldre 228-litersfat utan att toppas upp och med tiden under en slöja av florjäst. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Prieuré Saint-Christophe Rouge 2017 - Prieuré Saint-Christophe (Savoie)

Familjeproducenten Domaine Giachino odlar nio hektar i området öster om Mont Granier. Sedan 2015 har man också tagit över de dryga sex hektar som tidigare tillhörde den legendariske veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Markerna ligger i ypperliga södersluttningar i byarna Cruet, Fréterive och Arbin. Jordbruket är ända sedan 1980-talet ekologiskt med biodynamiska metoder.

Prieuré Saint-Christophe Rouge 2017 är en ren mondeuse från 3,8 hektar planterade 1978. Markerna ligger i byarna Arbin och Fréterive, i branta söderlägen utmed La Combe de Savoie, på södra flanken av naturparken Bauges. Jordmånen där består av alluvium och silt från istidsmorän med lera och kalksten.

Vinet jäste spontant i tank med delvis hela klasar och lång maceration - minst fem veckor. Efter pressning mognade vinet ett halvår i tank och tolv månader i äldre barriques. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2. Det här påtagligt eleganta röda vinet får gärna vända i en karaff och håller flera dygn i öppen flaska. Äldre årgångar har visat sig utvecklas väldigt fint med 15-20 års lagring.

Racines Rouge 2017 - Les Cailloux du Paradis (Loire)

Legenden Claude Courtois och hans familj lever i paradiset. Deras egendomar ligger vackert i Soings-en-Sologne i Touraine, och markerna består av prärie, skog, vetefält och vinstockar. Claude började på 1990-talet odla ekologiskt och med biodynamiska metoder, och röjde sina nya marker för att skapa ett landskap med biodiversitet. Idag är hela egendomen ekologiskt certifierad genom Nature & Progres, och sonen Etienne har tagit över arbetet med det mesta av de åtta hektar vinmark familjen förfogar över. Claude, som börjar bli gammal, har behållit två hektar för sig själv där han bland annat gör vinerna ”Racines”, både som rött och som vitt.

Racines Rouge är en unik blandning av bortåt tjugo olika druvsorter, där de som märks mest är cabernet franc, cabernet sauvignon, côt, gamay och pinot noir. I en anda av total frihet finns faktiskt även nebbiolo med i mixen! De leriga jordarna i Sologne har ett markant inslag av flinta (silex) som ger en speciell känsla av mineral. Vinet jäste spontant i tank och mognade hela trettio månader i äldre barriques. Buteljeringen görs alltid utan klarning eller filtrering, och Claude har kommit fram till att en mikroskopisk dos svavel är modellen.
Racines Rouge lagras exceptionellt bra och kan utvecklas positivt i många år framöver. Öppnad flaska håller utan problem något dygn.