Format | 6 flaskor |
---|---|
Säljstart | 14 december 10:00 |
Artikelnummer | 81649 |
Pris | 3162:- |
Beställ från Systembolaget |
Årets första speciallåda bjuder på sex fantastiska viner. En champagne, tre vita och två röda.
Jérôme Prévost har fingertoppskänsla för pinot meunier. Med två hektar alldeles utanför köksfönstret har han möjlighet att sköta sina vinrankor som vore de bonsai-träd. Marken är en urtida havsstrand mättad med marina fossiler, som lämnar ett flintrökigt avtryck i Les Béguines.
Aktuella versioner är baserade på skörden 2018 - en varm och solig växtsäsong där fatproverna uppvisade en mogen, närmast persikoliknande frukt. Samtidigt har vinerna mängder av energiska, läskande mineraltoner. Som vanligt jäser Jérôme spontant i medelstora fat och ger minsta möjliga tid ‘sur lattes’ - femton månader. Flaskorna degorgerades i oktober 2020 med 2 g/l dosage.
De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Sedan 2017 arbetar Alice och Olivier även med två premier cru-lägen. Det ena, Mont de Milieu, är en arrenderad vinmark om cirka en hektar med stockar i 60-årsåldern från massalt urval. Som sig bör handlar jordmånen om kalksten och kalklera med marina fossiler (Kimmeridgien).
Efter ett par magra år i norra Bourgogne skördades årgång 2018 under perfekta väderförhållanden och gav full utdelning i form av både kvantitet och kvalitet. Efter skörden pressades de hela druvklasarna direkt, sedan fick musten sedimentera ett och ett halvt dygn i tank. Jäsningen startade spontant och förlöpte långsamt i äldre bourgognefat, med full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i oktober 2020 utan klarning eller filtrering. Vi provade premier cru-vinerna från foudre i november förra året - med sin balans av hög koncentration och lysande syra upplevdes de väldigt lovande.
Familjeproducenten Domaine Giachino odlar nio hektar i området öster om Mont Granier. Sedan 2015 har man också tagit över de dryga sex hektar som tidigare tillhörde den legendariske veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Markerna ligger i ypperliga södersluttningar i byarna Cruet, Fréterive och Arbin. Jordbruket är ända sedan 1980-talet ekologiskt med biodynamiska metoder.
Prieuré Saint-Christophe Blanc 2018 är en ren och gyllengult fyllig altesse från 1,46 hektar planterade 1986. Marken ligger i byn Cruet, i ett brant söderläge utmed La Combe de Savoie, på södra flanken av naturparken Bauges. Jordmånen där består av alluvium och silt från istidsmorän med lera och kalksten.
De hela druvklasarna pressades med kort skalmaceration i pressen. Musten fick sedan klarna med fyra dygns kall sedimentering. Vinet jäste spontant i barriques (228 liter, en femtedel nya, resten 1-3 år gamla) med tolv månaders lagring på jästfällningen i fat och därefter sex månader i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2. Håller flera dygn i öppen flaska, och äldre årgångar har utvecklats väldigt fint med tio års lagring.
Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina berömda jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och en del av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.
Benoît gör tre cuvéer av chenin blanc: Le Petit Chemin, Gilbourg och Les Guinechiens, där Guinechiens kommer från de äldsta stockarna. Marken heter Le Plessis och ligger strax norr om själva byn Faye d'Anjou. Benoit har 0,62 hektar där, med stockar som är minst 80 år gamla. Vinet jäste spontant i äldre fat (228 och 500 liter) med ett års lagring på jästfällningen och en minimal tillsats so2 i samband med omdragning. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2018 har en hel del likheter med 2015 - en lysande årgång i Loire. Som så ofta är vinerna härliga att dricka på den yppiga frukten som balanseras av syra och sälta, men ännu härligare med lite ålder då mineraltonerna får fördjupade uttryck.
Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. Sedan ett par år har Dominique lämnat över ansvaret för driften i Julien Altabers och Carole Schwabs varma händer, och framtiden ser ljus ut.
‘La Plante Chassey’ kommer från en gammal vinmark om knappt en hektar i Mercurey, som varit i familjen Derains ägo sedan flera generationer. Stockarna är planterade strax efter förra sekelskiftet, och alltså över 110 år gamla. Intressant nog är 15-20 % av druvorna pinot gris, eller "beurot" som den kallas i Bourgogne - ett resultat av samplantering som var så vanligt förr i tiden. Resten är ‘pinot fin’, ett äldre urval av pinot noir. De hela druvklasarna fick en lätt fottrampning för att frigöra must, och sedan startade jäsningen spontant. Macerationen varade i knappt två veckor. Efter pressning fick vinet mogna under sju månader i äldre fat, och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. La Plante Chassey är det mest eleganta av Derains röda och bjuder i årgång 2018 på mogen frukt och fin fräschör. Dricks med behag både ungt, halvvägs och mer utvecklat.
Sedan 2002 driver Cyril Fhal sin domän Clos du Rouge Gorge i Latour-de-France. Byn ligger precis vid den forna gränsen mellan Frankrike och kungariket Aragon (Katalonien). Omgivningarna anses ha några av de bästa vinmarkerna i Roussillon, med en jordmån som präglas av schist och gnejs. Ända från starten har Cyril jobbat med ekologiska och biodynamiska metoder, så pass skickligt att de andra odlarna i byn anammat hans sätt att arbeta. Druvsorterna är de med längst historia området, nämligen macabeu, carignan blanc och noir samt grenache noir. Stilen på Cyrils viner är ren, mineraldriven och klassiskt balanserad utan tyngande alkohol.
’Vieilles Vignes’ med fyra femtedelar carignan och resten grenache är det mer strukturerade och komplexa av Cyrils röda viner. De hela druvklasarna fick jäsa spontant med tio dagars urlakning och fottrampning i slutet. Efter pressning mognade vinet tolv månader i använda 500-litersfat (Stockinger) samt barriques och större ekliggare (‘foudre’). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Mörkare toner i frukten, större djup och samtidigt en mineraldriven fräschör. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”. Vieilles Vignes utvecklas dessutom påtagligt bra med lagring!