Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 1 – SLUT!

Format 3 flaskor.
Säljstart 11 januari 10:00
Artikelnummer 50218
Pris 1080:-
launch Beställ från Systembolaget
Favorit i repris! 
Det var rykande åtgång på tomtenissar från L’Octavin när vi släppte den här lådan i januari. Lyckligtvis har vi fått loss ett nytt parti och kan idag släppa den igen!

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och viognier från Beaujolais, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Clé à molette 2019

Molette från det lilla området Bugey som ligger öster om Lyon och söder om Jura. Druvorna kommer från Domaine Trichon, en ekologisk gård i sydvästsluttningarna utmed det övre loppet av floden Rhône. Den här druvsorten odlas bara i små mängder lokalt och ger lätta friska viner med låg alkohol.

Efter omgående pressning fick musten jäsa spontant i tank och vilade sedan nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Muscattt 2019

Muscattt är en orange blandning av muscat d’alexandrie och muscat blanc à petit grains från trakterna runt Perpignan i Roussillon. Odlaren heter Vincent Lafage och jobbar med ekologiska metoder. Rankorna står i kalkrik lera på alluvial rullsten ("galets roulées").

De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank, med femton dagars skalmaceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Vinet kombinerar stor aromatik med befriande låg alkohol. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Ganache 2019

Grenache från byn Saint-Pierre-de-Vassols, väster om Mont Ventoux. Odlaren heter Claude Ughetto och jobbar med ekologiska och biodynamiska metoder. Rankorna växer i en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar.

Hela oskadade druvklasar fick jäsa spontant i tank med tre veckor under koldioxid ("macération carbonique"). En lätt extraktion gjordes genom att varsamt trycka ned skalhatten (pigéage). Efter pressning mognade vinet i använda fat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.