Beställningssortiment

Vin & Natur Sicilien 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 10 mars 10:00
Artikelnummer 51124
Pris 999:-
launch Beställ från Systembolaget

För andra gången lanserar vi en temalåda med viner från Sicilien. Italiens största ö målar upp en mängd fascinerande landskap och kraftigt skiftande odlingsbetingelser beroende av den enskilda platsen, inte minst dess höjd över havet. Glöm den föråldrade bilden av varma tunga viner – numera står Sicilien allt som oftast för fräschör och drickbarhet.


Lamoresca Bianco 2019 - Vini Lamoresca

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Med sina smått orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller några dygn i öppen flaska.

Note di Rosso 2019 - Alessandro Viola

En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring den lilla staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.

Note di Rosso är framställt av nero d'avola (60%), syrah (30%) och nerello mascalese (10%), planterade 2006. Vinmarkerna heter Contrada da Fastuchera och Contrada Pietra Rinosa, bägge i Alcamo (Terre Siciliane IGP). Det här är väster- och österlägen ca sju kilometer från kusten på 400 respektive 220 meters höjd, med jordmåner av kalkrik lera och sand.

Vinet jäste spontant i ståltank med tio dygn på skalen. 70% av vinet lagrades sedan ett halvår i tank och 30% i medelstora kastanjefat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering, eller några som helst tillsatser. Frukten drar åt det mörka hållet med en matvänlig struktur av körsbärssyra och mogna tanniner. Note di Rosso är stadigt byggt och håller lätt till nästa kväll.

NM Vino Rosso 2017 - Francesco Guccione

I den västligaste delen av Sicilien, drygt tre mil sydväst om Palermo, ligger den historiska domänen Azienda Agricola Cerasa. Här, ungefär 500 meter över havet, odlar Francesco Guccione land som hans familj har brukat sedan många generationer. Vinmarkerna och de äldre stockarna är ett arv efter Francescos farfar, som var den första att plantera nerello mascalese - en druvsort som annars förknippas med området runt Etna - här i Monreale.

“NM” är ovanligt nog en nerello mascalese från västra Sicilien, och yngre rankor i Contrada Cerasa som planterades 2005. Marken ligger 480 meter över havet och har en jordmån av brun märgel mättad med kalk och järn. Druvorna skördades för hand i början av september. Hälften av druvorna pressades direkt och resten fick macerera tio dagar i rostfria ståltankar om 30 hl. Vinet mognade sedan ett år på jästfällningen i samma tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en låg dos svavel. Årsproduktionen från den här vinmarken är bara 3000 flaskor, och metoden har gett en ljusare tolkning av druvsorten.