Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 9 mars 12:00
Artikelnummer 50866
Pris 912:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan kommer med tre pigga blåfruktiga röda från våra favoriter i Savoie, Loire och Vaucluse. Alla druvor är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder.


Black Giac 2019 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Black Giac är ren mondeuse från ett söderläge på utlöparna av Mont Granier, med jordmån av märgel och kalksten. Mondeuse är den viktigaste blå druvsorten i Savoie och har ett tydligt släktskap med syrah.

Efter skörden fick druvorna en kall premaceration under flera dygn. Sedan jäste vinet med hela klasar av egen kraft i rostfria ståltankar, med tio dagars urlakning och lätt extraktion genom överspolningar. Efter pressning fick vinet mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Blå klang i frukten, finstämda tanniner och behagligt låg alkohol är några markörer här. Mondeuse passar bra att lagra för dig som är sugen på lite mer utveckling. Vinet håller utan problem flera dygn i öppnad flaska.

Roc Cab' 2019 - Les Vignes de Babass (Loire)

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.

2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre - fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Chanzeaux (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.

De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som 'Groll’n’Roll' och 'Roc Cab'.

Roc Cab är ren cabernet franc från vinmarken utanför byn Chanzeaux, där rankorna växer i lerig schistjord. Vinet fick jäsa av egen kraft i tank, och buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ungt och kaxigt rött som dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Gaïa 2018 - La Roche Buissière (Rhône)

Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.

‘Gaia’ är framställt av grenache och syrah från 25-åriga stockar som växer i kalkrika lerjordar med märgel och kalksten. Druvorna avstjälkades innan de fick jäsa av egen kraft i betongtankar, med tjugo dagars maceration. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel (10 mg/l). I vanlig ordning bjuder La Roche Bussière på generös sydfransk frukt, men samtidigt ligger fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller utan problem över något dygn i öppen flaska.