Beställningssortiment

Vin & Natur Noëlla Morantin 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 mars 10:00
Artikelnummer 51129
Pris 996:-
launch Beställ från Systembolaget

Noëlla Morantin är specialist på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner av sauvignon är alltid eleganta och gulfruktiga i stilen. Eftersom frukten skördas mogen undviker hon de så vanligt förekommande kartiga, gröna tonerna och får en för druvsorten ovanlig koncentration. Samtidigt berättar vinerna tydligt om sitt ursprung i Touraine.

Det här är andra gången vi släpper en låda med Noëllas viner. Den innehåller två vita av sauvignon blanc samt ett rött av côt (malbec).


Les Pichiaux 2019

Les Pichiaux är en fyllig och frisk sauvignon där årgångens mogna fruktprofil drar åt det exotiska hållet med toner som påminner om passionsfrukt. Vinet jäste spontant i äldre medelstora fat med ett år på jästfällningen och buteljerades utan filtrering, med en minimal dos svavel. Serveras med fördel till vårens primörer och håller utan problem något dygn i öppen flaska.

LBL 2018

LBL står för "Les Bois Lucas", namnet på Noëllas yppersta vinmark som hon tog över från sin före detta arbetsgivare Junko Arai. Jordmånen består av tyngre lera med flinta (silex) på berggrund av kalksten. De äldsta stockarna planterades redan 1943 och resten under 1960-talet. Vinet jäste av egen kraft i äldre medelstora fat med arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med en minimal dos svavel. Det här är kort sagt ett fantastiskt vin, sauvignon blanc när den är som bäst!

Côt à Côt 2019

Côt à Côt är helt och hållet gjord av druvsorten côt (mer känd som malbec). Druvorna kommer från Mickaël Bouges, en kompis i grannbyn Faverolles som också odlar ekologiskt. Stockarna är 30-70 år gamla. Druvorna jäste spontant i tank med femton dagars maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas under ett år i äldre medelstora fat, samt i en tank om 20 hl. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med en minimal dos svavel. Frukten har en violblå klang och känns på samma gång frisk och koncentrerad, utan några märkbara inslag av fat. Gott redan nu men kan lätt lagras och utvecklas i åtskilliga år.