Beställningssortiment

Vin & Natur Sassara 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 19 juni 10:00
Artikelnummer 53641
Pris 825:-
launch Beställ från Systembolaget

Nya årgångar betyder ny version av vårt mixade trepack från Sassara. Som vanligt serveras en förtjusande färgskala från gult via orange till ljusare rött.

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett ungt projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder.

Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten av Gardasjön – bortåt ett tiotal, både gröna och blå. Det kamomilltonade “Misià” och det körsbärsröda “Bardolino Goto” är lika charmiga de. Alkoholen är befriande låg och förmågan att läska således på topp. Fattas bara en solig dag och ett skuggande parasoll!


Misià 2021

Misia är ett saftigt gult av gröna druvsorter (garganega, trebbiano och trebbianello/friulano). Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i 1000-liters glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tre dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen är befriande låg (11 %) och förmågan att läska således i topp!

Esotico 2022

Esotico är ett fjäderlätt orangevin från gamla stockar (planterade 1970 med massalt urval) i vinmarken 'Esotico'. Vinet är framställt av en tredjedel blå sorter (corvina, rondinella, molinara, rossanella) samt resten gröna (garganega, friulano, moscato, cortese). På sätt och vis skiljer det sig från de flesta andra orangeviner som är baserade på enbart gröna druvsorter.

Musten jäste spontant i glasfibertank utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Alkohol: 11,5 %

Bardolino Goto 2022

Bardolino Goto är ett lättare ljusrött av de blå druvsorterna corvina, rondinella och molinara. Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i tankar om 10 hl utan temperaturkontroll, med sex dagars maceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Alkohol: 11 %