Beställningssortiment

Il Chiaretto 2021 – I Vini di Giovanni – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 14 juni 10:00
Artikelnummer 57230
Pris 307:-
launch Beställ från Systembolaget

Giovanni Battista Mesina växte upp i de karga bergstrakterna på Sardinien. Som barn flyttade han med sin far och farfar till norra Umbrien. Familjen drevs av en dröm om drägligare arbetsförhållanden, och slog sig ned som fårfarmare ute på landsbygden nordost om Perugia. Mesinas gård uppe på kullarna ovanför Pianello består framförallt av vidsträckta betesmarker till fåren, men här finns också sekelgamla olivträd och knappt tre hektar planterade med vin. Såväl fårskötseln som jordbruket hanteras med ekologiska/biodynamiska metoder.

Druvsorterna är de lokala trebbiano, sangiovese och vernaccia rossa. Dessutom vermentino, som återknyter till Giovannis ursprung på Sardinien och kan ge komplexa och karaktärsfulla vita viner. Sedan några år tillbaka har Giovanni börjat buteljera under egen etikett, inspirerad av vänner som Danilo Marcucci och Collecapretta. I källaren är hans inställning att göra så lite som möjligt för att ge mest uttryck för frukt och terroir. Vinerna jäser av egen kraft i ståltank, med varierande tid på skalen, och buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser. Etiketterna är framställda av gräs.


Il Chiaretto 2021 - I Vini di Giovanni

Förtjusande ljusrött vin av de lokala druvsorterna vernaccia rossa och ciliegiolo. Jäsningen skedde spontant i ståltank med fem dygns maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i damejeanne innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.