Beställningssortiment

Le Vin de Jardin 2022 – La Grange aux Belles – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 20 juni 10:00
Artikelnummer 53774
Pris 261:-
launch Beställ från Systembolaget

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.


Le Vin de Jardin 2022 - La Grange aux Belles

Le Vin de Jardin är ett lätt saftigt rött av den för Anjou så typiska druvsorten grolleau noir. Frukten kommer från Marc Houtins marker i La Pommeraye i västra Anjou, strax söder om floden Loire. Läget är en platå på 95 meters höjd där jordarna består av sandig lera med stråk av svart schist. Jordbruket är ekologiskt ända sedan år 2000, numera också med certifiering via Ecocert.

Hela avstjälkade druvor fick jäsa spontant i glasfibertank med en kortare maceration "semi-carbonique". Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes 17 mars 2023 utan klarning eller filtrering, med en liten tillsats svavel (totalt 35 mg/l). Serveras gärna riktigt svalt och håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Alkohol: 11,3 %