Beställningssortiment

Vin & Natur Sassara 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 15 juni 10:00
Artikelnummer 57410
Pris 777:-
launch Beställ från Systembolaget

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmerande de. Alkoholen är befriande låg och förmågan att läska är således i topp. Fattas bara en solig dag och ett skuggande parasoll!


Misià 2021

Misia är ett saftigt gult av gröna druvsorter (garganega, trebbiano och friulano). Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i 1000-liters glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tre dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Esotico 2021

Esotico är ett fjäderlätt orangevin från gamla stockar (planterade 1970 med massalt urval) i vinmarken 'Esotico'. Vinet är framställt av en tredjedel blå druvsorter (corvina, rondinella, molinara, rossanella) samt resten gröna druvsorter (garganega, friulano, moscato och cortese). På sätt och vis skiljer det sig från flertalet andra orangeviner som enbart är baserat på gröna druvsorter.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars skalmaceration i glasfibertank utan temperaturkontroll. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Bardolino Goto 2021

Bardolino Goto är ett saftigt ljusrött av de blå druvsorterna corvina, rondinella och molinara. Rankorna växer på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med biodynamiska metoder.

Musten jäste med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i tankar om 10 hl utan temperaturkontroll, med sex dagars maceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.