Beställningssortiment

Vin & Natur Apffel 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 57397
Pris 891:-
launch Beställ från Systembolaget

Mathieu Apffel växte upp i Jura. Hans familj har ingen bakgrund med vin, men ändå valde han att utbilda sig till vinmakare i Beaune och Dijon. Efter examen fick han arbete hos Domaine Pignier i Jura, hos Chapoutier i Australien, och hos Domaine de l’Arlot i Bourgogne. Men det var det storslagna landskapet söder om Chambéry som fick honom att slå sig ner och börja göra vin i Savoie.

Apffel startade sitt första projekt i Savoie tillsammans med kompisen Matthieu Goury. Det höll ett par år. Han gick vidare med att jobba i vingårdarna för andra bönder som körde med ekologiska metoder. 2017 fick han möjlighet att ta över en liten egendom om tre hektar i Saint-Baldoph, av ett par äldre odlare som skulle dra sig tillbaka. Lagom till skörden kunde Mathieu flytta in i vineriet. Tre år senare, 2020, var det dags för hustrun Camille att gå helt in i verksamheten.

Parets vinmarker ligger på båda sidor av Combe de Savoie. I byn Saint-Baldoph finns tre hektar jacquère i östvända lägen planterade mellan 1950 och 1990, som ingår i cru-området Apremont. I nordöstra utkanten av Chambery, i branta söderlägen ovanför villaförorten Saint-Alban-Leysse, växer en hektar jacquère, en halv hektar altesse och mindre parceller med mondeuse och gamay. Camille och Mathieu arbetar med ekologiska metoder och blev färdiga med certifieringen 2021.

Alla viner får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tankar av glasfiber och rostfritt stål, samt i amfora och äldre fat. Målsättningen är en frisk stil med matig textur från uppväxten ”sur lie”, så inga av de vita vinerna klarnas eller filtreras utan har helt medvetet ett disigt utseende. Hållbarheten säkras främst med hjälp av kontakten med jästfällningen, och vanligen används inga tillsatser överhuvudtaget.

Vi hade ett fantastiskt besök i vingårdar och källare i maj 2022 och ser en vacker framtid avteckna sig!


Avant la Tempête 2020 - Camille & Mathieu Apffel (Vin de Savoie AOP, Cru Apremont)

Avant la Tempête är gårdens huvudsakliga cuvée, en ren jacquère från cirka tre hektar i anslutning till vineriet i Saint-Baldoph. Efter att druvorna pressats och musten fått sedimentera i tank jäste vinet spontant i ståltankar och använda fat, med malolaktisk omvandling och femton månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Den varmare årgången har gett lite extra struktur till ett vin som likaledes har fin fräschör. Håller tills nästa kväll i öppen flaska.

Terroir de Saint-Alban 2020 - Camille & Mathieu Apffel (Vin de Savoie AOP)

Terroir de Saint-Alban är en mix av de lokala druvsorterna jacquère och altesse från ett gynnat söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde i nordöstra utkanten av Chambéry. Marken består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Vinet jäste av egen kraft i tankar och fat, med malolaktisk omvandling och femton månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser - för Mathieu är jästfällningen en viktig del av vinets uttryck. Det raka söderläget i kombination men den varma växtsäsongen har gett lite extra tryck i frukten - samtidigt är känslan är ren, sval och läskande med en kalkig textur. Håller tills nästa kväll i öppen flaska.

Soleyane Rouge 2020 - Camille & Mathieu Apffel (Vin de France)

"Vin rouge léger" = lätt rött vin (bara 10 % abv). Mondeuse och pinot noir i proportionerna 85/15 från en vinmark i Bugey som paret Apffel mer nyligen börjat arbeta med. Sluttningarna utgörs av nedrasat kalkgrus och brukas med sedan tidigare med certifierat ekologiska metoder.

De hela druvklasarna fick jäsa spontant med tio dygns maceration ("semi-carbonique") i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Efter pressning vilade vinet nio månaders på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering, men 10 mg/l so2 tillsattes på de skördade druvorna innan jäsningen inleddes. Hög drickbarhet utlovas!