Beställningssortiment

Vin & Natur 54

Format 6 flaskor
Säljstart 14 juni 10:00
Artikelnummer 57163
Pris 1398:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här gången blir en nästan komplett uppdatering av de ingående vinerna i vår stora låda. Som så ofta innehåller Vin & Natur 54 två vita och fyra röda!

Inför Vin & Natur 52 funderade vi några varv till kring den här lådans funktion. Eftersom vi säljer ett antal av våra viner i kolli om tre, så kan det ju hända att du som handlar gärna vill börja med att prova med en flaska. Vi tänkte att den här lådan fungerar som ett skyltfönster till de pålitliga favoriterna, de som vi strävar efter att oftast ha i lager (just nu finns inte alla att beställa i kolli om tre, men vi strävar efter det). Dessutom har vi siktat på ett så hyggligt prisläge som möjligt. Hoppas du gillar hur vi tänkt – här handlar det om säkra kort.


La Bohème 2020 - Domaine de la Sénéchalière (Loire)

La Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (emellanåt kallad muscadet) samt mindre andelar av folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade. Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge en krämigare känsla.

La Bohème är framställt av melon från stockar med 20-50 års ålder. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och ett knappt års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller flera dygn i öppen flaska.

Fol 2020 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runtomkring sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Fol är ett torrt vitt vin av moscato. Druvorna pressades direkt och fick jäsa av egen kraft tills det inte fanns något jäsbart socker kvar. Namnet har samma betydelse som det franska “folle”, det vill säga “tokig” - Ezios egen bild av hur han ibland uppfattas av andra. Vinet har aromatiska toner av apelsiner, i form av både blomma och frukt. Det buteljerades helt utan tillsatser och håller utan problem tills nästa kväll.

La Chaussée Rouge 2020 - La Grange aux Belles (Loire)

La Chaussée Rouge är ett saftigt rött som blandar lika delar cabernet franc och cabernet sauvignon med en skvätt grolleau från egna och grannars marker i Soulaines-sur-Aubance, där jordarna består av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert.

Hela avstjälkade druvor jäste spontant i glasfibertank med åtta dagars maceration "semi-carbonique". Efter pressning fick vinet vila sig i form ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes på vårkanten 2021 utan klarning eller filtrering, med en gnutta tillsatt svavel. Serveras gärna svalt och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Petit Jo 2020 - La Roche Buissière (Rhône)

Sedan många år är det här ett av våra härligaste och mest sålda röda!

Petit Jo kommer från Vaucluse i södra Rhône - närmare bestämt från byn Faucon, belägen på utlöparna av Mont Ventoux. Domaine La Roche Buissière har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är det Antoine som tillsammans med sin hustru Laurence driver gården. Deras sjutton hektar ligger högt, uppåt 450 meter. Ända sedan 1980 har familjens marker brukats ekologiskt.

Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från 25-åriga stockar. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och vinet mognade sedan i cementtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.

Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande.

Serveras bäst vid svala tolv till femton grader och håller bra i öppen flaska.

Une Tranche Sudiste 18/19 - Philippe Jambon/Denis Tardieu (Rhône)

Une Tranche Sudiste blandar 85% grenache med 15% syrah från gamla stockar i norra Vaucluse. Frukten kommer från vinmarker i norrlägen på 450 meters höjd hos Domaine Denis Tardieu i Villebois, som också har gjort vinet i samarbete med Philippe Jambon.

Une Tranche Sudiste är spontanjäst med en längre mognadslagring i tank, och framställt helt utan tillsatser. Stilen känns genuin och närmast tidlös, med lagom utvecklade toner. Dricks bästa samma dag som flaskan öppnats.

Vino Rosso 2020 - Cascina 'Tavijn (Piemonte)

Vino Rosso är en mix av lika delar barbera och freisa. Druvorna avstjälkades för hand och fick sedan jäsa av egen kraft i sluten tank. Skalen låg kvar i musten så länge som två månader, men urlakningen skedde lugnt och fint utan aktiva insatser. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2021, utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel tillsatt efter malo.

Vinerna från 2020 upplevs relativt sett lite lättare än de två föregående åren. Kronkapsylen signalerar "drick mig nu" - och dessutom ibland "pet'nat" - men det här är alltså ett stilla vin. Avslutas samma kväll som flaskan öppnats.

Husvin på Consorzio, restaurangen i Torino som drivs av Nadias man!