Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 7 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 februari 10:00
Artikelnummer 73993
Pris 939:-
launch Beställ från Systembolaget

Det var ett tag sedan sist, men nu har vi återigen satt ihop en mixad låda med bara goda röda viner. Från Jeff Coutelou strax norr om Béziers kommer en tidigt buteljerad ljusröd grenache i lättare klunkvänlig stil. Cyril Fhal blandar syrah och grenache av inköpta druvor från grannbyarna kring Latour-de-France till ett lent och balanserat rött. Slutligen Alessandro Viola, som från västligaste Sicilien gör nero d’avola till det italienska matbordets allsidiga spelare. Allt eko, såklart!


Grenache mise de printemps 2022 - Mas Coutelou

Ren grenache från Jeff Coutelous marker kring byn Puimisson, med jordar av kalkblandad lera. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 1987.

Druvorna jäste spontant i betongtank med kort maceration - inte mer än en vecka. Efter pressning vilade vinet åtta månader i betong- och glasfibertank. Buteljeringen gjordes under våren utan klarning eller filtrering, och som vanligt användes inga tillsatser längs med vägen till flaska.

Alkohol: 13 %

Une vie la nuit 2022 - Hors Champs

Syrah (75 %) och grenache noir (25 %). Frukten kommer dels från byn Padern i Corbières (syrah) och dels från Cyril Fhals egna odlingar i Latour-de-France (grenache). Jordbruket är ekologiskt utan formell certifiering.

De hela druvklasarna jäste spontant i betongtank med fem dygns maceration, syrah i botten och grenache ovanpå. Druvorna i toppen mosades lätt, därefter följde en passiv extraktion ("infusion"). Efter pressning vilade vinet tio månader i betongtank. Buteljerat i maj utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 13,5 %

Rosso isi 2022 - Alessandro Viola

Nero d'avola (70%) och nerello mascalese (30%). Druvorna kommer från två olika lägen som vänder sig mot väster och öster, cirka sju kilometer från kusten på 400 respektive 220 meters höjd. Jordarna består av kalkrik lera och sand. Jordbruket är ekologiskt med certifiering (Ecocert).

All frukt skördades för hand och avstjälkades maskinellt. Jäsningen skedde spontant i ståltankar med tio dygns maceration. Efter pressning vilade vinet åtta månader i tank. Buteljeringen gjordes i april 2023 utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.

Alkohol: 13 %