Beställningssortiment

Pedres Blanques 2022 – Rié & Hirofumi Shoji – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 19 februari 10:00
Artikelnummer 72816
Pris 727:-
launch Beställ från Systembolaget

Nu kan du beställa omsusade Pedres Blanques!

Rié och Hirofumi Shoji kommer från Japan men träffades på vinskolan i Beaune. Hon gjorde sin praktik hos bland andra Frédy Mugnier i Chambolle-Musigny, medan han arbetade i fem år hos Fred Cossard på Domaine des Chassorney. När det sedan var dags att starta något eget, fick paret leta vidare utanför Bourgogne för att hitta något överkomligt. Slutligen fann de vad de sökte i Collioure hos en gammal odlare som skulle dra sig tillbaka.

Domänen fick namnet Pedres Blanques (”vita stenar” på katalanska) efter marken de brukar. Med sina branta planteringar har läget en vidunderlig utsikt över Medelhavet. Det omfattar 3,5 hektar högt ovanför Collioure, där jorden är karg, solen stark och klimatet ihållande blåsigt. En miljö där frost, svamp och andra sjukdomar på vinrankan knappast förekommer. Därför kan Rié och Hiro utan problem arbeta ekologiskt, och dessutom vanligen utan koppar.

Paret gör än så länge bara ett enda vin – en grenache noir som vuxit i schist och granit. Den vinieras och lagras i Banyuls, i ett vineri som delas med nio andra små odlare. Extraktionen av druvorna är så lätt att den snarare liknar infusion, och inget svavel används på vägen från jästank till flaska. Målet är att skapa ett silkigt och finlemmat uttryck för områdets extrema terroir. Årgång 2022 har samtidigt en större struktur där det definitivt lönar sig att lagra.


Pedres Blanques rouge 2022

Grenache noir från lieu-dit 'Pedres Blanques' i Collioure. Läget, en brant sluttning på 300 meters höjd ovanför Medelhavet, omfattar 3,5 hektar planterade 1965-1969 i en karg jordmån av vittrad granit och schist.

De hela druvklasarna jäste spontant i tank med en månads maceration. För att fukta skalhatten gjordes några varsamma överspolningar utan pump, för övrigt var extraktionen passiv. Efter pressning vilade vinet tolv månader i använda fat av olika storlekar - 500, 350 och 225 liter - samt en liten andel i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.