Beställningssortiment

Vin & Natur Babass 2

Format 3 flaskor
Säljstart 7 februari 10:00
Artikelnummer 73618
Pris 1113:-
launch Beställ från Systembolaget
Nu släpper vi en ny samlingsvolym från Sébastien Dervieux – lika skicklig med gitarren som med vinrankorna, och kanske mest bekant under smeknamnet ’Babass’. Hans chenin från 2020 var helt klart bland det godaste vi provade i Anjou i september.
Som många vet är Babass en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Det var redan 2001 som han startade Domaine des Griottes tillsammans med sin kompis Patrick Desplats. Med inspiration från de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.
2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till tre-fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire – drygt fyra hektar – och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt tillsammans med livskamraten Agnes Mallet.
De fyra druvsorter som Babass och Agnes arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta av rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som ’Groll n’ roll’ och ’Roc cab’. 

Joseph Anne Françoise 2020

Chenin blanc, planterade 1990-2014 (0,54 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. Efter handskörd pressades druvorna direkt. Musten jäste med naturliga jäststammar i gamla fat och vilade två år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och som vanligt helt utan tillsatser.

Groll n' Roll 2022

Grolleau, planterade 1958-1960 (1,34 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i glasfibertank med två veckors urlakning utan aktiv extraktion. Efter pressningen och den följande blandningen av pressvin och frirunnet vin drogs vinet om några gånger för att släppa av lite koldioxid. Sedan fick vinet mogna i tank fram till buteljering i augusti strax innan nästa skörd. Ingen klarning eller filtrering, och inga som helst tillsatser!

Roc' Cab 2020

Cabernet franc, planterade 1955 (0,86 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i glasfibertank med två veckors urlakning utan aktiv extraktion. Efter pressningen och den följande blandningen av pressvin och frirunnet vin drogs vinet om några gånger för att släppa av lite koldioxid. Sedan fick vinet mogna i tank fram till buteljering i augusti strax innan nästa skörd. Ingen klarning eller filtrering, och inga tillsatser.