Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 9 augusti 10:00
Artikelnummer 53178
Pris 867:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre rättframma röda från våra favoriter i Auvergne, Ardèche och Roussillon!


Sortir de l'Enfer 2019

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att detta var precis vad han ville göra. Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy de Dôme, ett landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker – den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

Sortir de l'Enfer är en produkt av frostdrabbade 2019 och innehåller den frukt som vanligen blir Fusion och Rockaille Billy, blandat med lite CBGB. Alltså mestadels gamay d'Auvergne samt lite gamay de Beaujolais. Ursprungen är hembyn Volvic i Puy-de-Dôme, samt egna vinmarker i södra Beaujolais. Volvic: söder- och sydöstlägen på 420-500 meters höjd med jordar av fältspat och granitsand av eroderade magmatiska bergarter (basalt). I Beaujolais: alluviala jordar.

De hela druvklasarna varvades med krossade druvor i glasfibertankar och jäste spontant med tre veckors maceration ("semi-carbonique"). Efter blandning av frirunnet vin och pressvin följde arton månaders vila i ståltank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och som vanligt helt utan tillsatser.

Babiole 2020

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!

Comax Ethylix 2020

Den här legendariska domänen drogs igång av Alain Castex redan 1995. Vännen Jordi Perez tog över Le Casot des Mailloles som ensam ägare från och med årgång 2015. Han driver verket vidare i samma anda som och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Jordis produktion uppgår nuförtiden till ungefär 12 000 flaskor årligen.

Comax Ethylix är framställt av syrah, plus en femtedel marsanne. Frukten kommer från granitjordar på 550-600 meters höjd omkring byn Tarerach. Jordbruket är ekologiskt med certifiering. Efter handskörd jäste vinet av egen kraft med lika delar avstjälkade druvor, hela klasar och direkt pressning. Efter några månaders lagring i ståltank buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.