Beställningssortiment

Vin & Natur Babass 1 – FÅTAL KVAR!

Format 3 flaskor
Säljstart 4 augusti 10:00
Artikelnummer 53163
Pris 996:-
launch Beställ från Systembolaget

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Med inspiration från de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.

2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till tre-fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt tillsammans med livskamraten Agnes Mallet.

De fyra druvsorter som Babass och Agnes arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta av rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som ’Groll’n’Roll’ och ’Roc Cab’.


Josèph Anne Françoise 2018

Chenin blanc, planterade 1990-2014 (0,54 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. Efter handskörd pressades druvorna direkt. Musten jäste med naturliga jäststammar i gamla fat och vilade två år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och som vanligt helt utan tillsatser.

Groll 'n' roll 2020

Grolleau, planterade 1958-1960 (1,34 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i glasfibertank med två veckors urlakning utan aktiv extraktion. Efter pressningen och den följande blandningen av pressvin och frirunnet vin drogs vinet om några gånger för att släppa av lite koldioxid. Sedan fick vinet mogna i tank fram till buteljering i augusti strax innan nästa skörd. Ingen klarning eller filtrering, och inga som helst tillsatser!

Roc Cab' 2019

Cabernet franc, planterade 1955 (0,86 ha). Babass vinmark är relativt flack och har jordmån av av lera, sandsten och schist, uppblandat med småsten. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i glasfibertank med två veckors urlakning utan aktiv extraktion. Efter pressningen och den följande blandningen av pressvin och frirunnet vin drogs vinet om några gånger för att släppa av lite koldioxid. Sedan fick vinet mogna i tank fram till buteljering i augusti strax innan nästa skörd. Ingen klarning eller filtrering, och inga som helst tillsatser!