Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 mars 10:00 |
Artikelnummer | 50980 |
Pris | 1002:- |
Beställ från Systembolaget |
De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Därför känns det extra roligt att för första gången kunna lansera ett trepack i BS.
Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och verkar. Här växte Olivier upp, och här hade hans farföräldrar sin källare. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.
Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor och musslor, ostron och sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902.
Alice och Olivier odlar idag nio egna hektar. Sedan 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först efter den malolaktiska omvandlingen får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisligen stor potential till utveckling över tid.
Liksom flera tidigare år hade 2019 i norra Bourgogne problem med vårfrost, och sommaren var varm. Värmestressen lättades upp av skurar i början av augusti, och vädret fram till skörd i mitten av september var idealiskt. Jäsningarna gick också snabbt och lätt. Årgångens profil och de resulterande låga uttagen gav mer klassiska uttryck än i 2018 med bra koncentration, relativt fyllig alkohol och matchande syra. Vinerna är redan goda att dricka.
Aligoté från nedre delen av lieu-dit 'Champagne' i Chitry-le-Fort (1,3 ha). Läget är en nordostsluttning på omkring 200 meters höjd. Jordmånen är brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien) Jordbruket är ekologiskt certifierat, med biodynamiska influenser.
Efter skörd 23-24 september pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i tankar av betong och rostfritt stål. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Buteljeringen gjordes 7 januari 2021 utan klarning eller filtrering.
Chardonnay från lieux-dits 'Champagne' och 'Châtillon', Chitry-le-Fort (1 ha). Det här är två nordostlägen och ett söderläge, på omkring 200 meters höjd. Jordmånen är stenig, med brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien). Jordbruket är ekologiskt certifierat, med biodynamiska influenser.
Efter skörd 8/9 och 20/9 pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick ett drygt dygns klarning genom kall sedimentering. Jäsningen förlöpte långsamt och spontant i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Buteljeringen gjordes 20 november 2020 utan klarning eller filtrering.
Chardonnay från 20-åriga rankor i två arrenderade marker runt byn Courgis (0,6 ha) under omställning till Ecocert. Jordmånen är typisk Kimmeridgien - kalksten och kalkrik märgel med marina fossiler.
Efter skörd 14/9 och 18/9 pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick ett drygt dygns klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Buteljeringen gjordes 7 januari 2021 utan klarning eller filtrering.