Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 29 mars 10:00 |
Artikelnummer | 54001 |
Pris | 1275:- |
Beställ från Systembolaget |
Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men blev introducerad till det naturliga vinet i Paris. Redan 1983 var han med och startade den ambitiösa tidskriften ’Le Rouge et Le Blanc’. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin”, som blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och utgör stoff till myter och legender.
Efter tolv år med vinbaren flyttade Jean-Pierre hem till sin by för att själv börja göra vin. Hans marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Robinots jordar präglas av röd lera, kvartsit och vittrad flinta på berggrund av kalk. De sköts med biodynamiska metoder och är samtliga ekologiskt certifierade.
Robinots vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt, men i stort sett alltid helt utjästa. Mineralitet och syra läskar i avslutningen, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung. Varmare årgångar som 2018, 2019 och 2020 passar ofta Robinot bra eftersom det nordligt belägna området är såpass svalt.
'Pétillant naturel' av chenin blanc och pineau d'aunis i proportionerna 60/40. Frukten är inköpt från ekologiska odlingar i Coteaux du Loir. De hela druvklasarna pressades långsamt, sedan fick musten jäsa spontant i rostfri ståltank (med malo) innan buteljering - utan klarning, filtrering eller tillsatser - med 20 g/l restsocker för att avsluta jäsningen i flaska. Buteljerna degorgerades för hand hösten 2022.
Robinot: "reference to 'the roaring twenties' between 1920 and 1930. Fresh wine, very pure with fine bubbles."
Alkohol: 10 %
Chenin blanc från 20-åriga stockar i Robinots egna marker i Coteaux du Loir. Jordarna här består av kalkhaltig gul lera och vittrad flinta (silex) på berggrund av kalk, och jordbruket är ekologiskt sedan många år tillbaka.
De hela druvklasarna pressades långsamt, sedan fick musten jäsa spontant i gamla fat, med tolv månaders lagring på jästfällningen. En enda omdragning gjordes innan vinet blandades för tre månaders avslutande vila i tank. Buteljeringen gjordes i december 2021 utan klarning, filtrering eller tillsatser. 2020 års produktion av Bistrologie landade på 4000 flaskor.
Robinot: "Tribute to wine bistros of Paris. Beautiful vintage, well structured of ripe and healthy grapes with a big minerality and complexity."
Alkohol: 12,5 %
Pineau d'Aunis från 20-åriga stockar i Robinots egna marker i Coteaux du Loir. Jordarna här består av kalkhaltig gul lera och vittrad flinta (silex) på berggrund av kalk, och jordbruket är ekologiskt sedan många år tillbaka.
Hela druvklasar fick jäsa spontant i glasfibertank med fyra veckors urlakning ("sémi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet tolv månader i använda fat samt tre månader i tank. Buteljeringen gjordes i december 2021 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Robinot: "The name of this wine symbolizes the look on the dress of Pineau d'Aunis. Generous vintage for red wines, fruity, elegant, greedy, concentrated and with nice tannins."
Alkohol: 13 %