Beställningssortiment

Pouilly-Fuissé 2018 – Maison Valette – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 29 mars 10:00
Artikelnummer 53383
Pris 642:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling med biodynamiska metoder sedan 1992.

Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är bara en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.

Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet till många års fortsatt liv på flaska. Inga viner klarnas eller filtreras, och en minimal dos svavel tillsätts först innan buteljering.


Pouilly-Fuissé 'Tradition' 2018

Pouilly-Fuissé (den här cuvéen kallas ofta 'Tradition') kommer från egna vinmarker med 59-åriga stockar i kommunen. Jordarna består av kalkrik lera och brukas sedan sedan trettio år ekologiskt/biodynamiskt utan formell certifiering.

Efter handskörd pressades druvklasarna hela, och så fick musten klarna genom ett dygns sedimenting i tank. Vinet jäste med druvornas egna jäststammar och vilade ett år på jästfällningen i använda fat (ett till åtta år gamla), därefter ytterligare arton månader i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Det här är en storslagen och rejält koncentrerad vit bourgogne med fullt utslag på alla mätare, inklusive mitt i lustcentrum. Vinet smakar härligt nu, håller bra i öppen flaska, och kan lagras med behag i decennier.

Alkohol. 14,5 %