Beställningssortiment

Vin & Natur Robinot 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 19 april 10:00
Artikelnummer 56762
Pris 1245:-
launch Beställ från Systembolaget

Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin”, som blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och utgör stoff till myter och legender. 

Efter tolv år med vinbaren flyttade Jean-Pierre hem till sin by för att själv börja göra vin. Hans marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Robinots jordar präglas av röd lera, kvartsit och vittrad flinta på berggrund av kalk. De sköts med biodynamiska metoder och är samtliga ekologiskt certifierade. Hans vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt, men i stort sett alltid helt utjästa. Mineralitet och syra läskar i avslutningen, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung. Varmare årgångar som 2009, 2015 och 2018 passar ofta Robinot bra eftersom det nordligt belägna området är såpass svalt.

För fjärde gången släpper vi ett trepack fyllt med favoriter från Robinot!


Fêtembulles 2021

Fêtembulles är en pétillant naturel (mousserande, framställt med méthode ancestrale) av chenin blanc. Druvorna är inköpta från ekologiska odlare i Coteaux du Loir. Efter långsam pressning fick musten jäsa spontant i tank och buteljerades med resterande druvsocker för avslutande jäsning i flaska utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna nu i sommar men kan också sparas i flera år.

Charme 2020

Charme heter vinet som tidigare gick under namnet “Le Charme du Loir”. Loir är den mindre floden som flyter fram genom området - inte att förväxla med den mäktiga Loire. Charme är en ren chenin blanc från delområdet Jasnières och äldre stockar som ger högre koncentration.

Hela druvklasar pressades direkt och musten sedan fick jäsa spontant i gamla fat, med arton månader på jästfällningen. Slutligen buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Fokus och koncentration, elegans och balans är ord som passar Charme. Ett stort vin med rejäl potential till utveckling för den som kan ge sig till tåls.

Concerto di Venezia 2020

Pineau d'aunis från äldre stockar i Coteaux du Loir. Jordarna består av röd lera, kvartsit och kalksten. De hela klasarna fick jäsa spontant med två veckors maceration "semi-carbonique". Efter pressning vilade vinet femton månader i gamla fat. Det här är den andra buteljeringen, som har fått ett års extra élevage. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Pineau d'aunis är en gammal lokal druvsort som ger slanka, rödbärigt syrliga och tydligt peppriga viner, ofta med en läskande mineralsälta. Robinots tolkningar utvecklas slående fint med lagring.