Beställningssortiment

Lamoresca Bianco 2020 – Vini Lamoresca – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 11 april 10:00
Artikelnummer 56561
Pris 321:-
launch Beställ från Systembolaget

I provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet, ligger Azienda Agricola Lamoresca. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag ganska stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Lamoresca Bianco 2020

Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Med sina lätt orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller flera dygn i öppen flaska.