Beställningssortiment

Vin & Natur Robinot 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 15 juni 10:00
Artikelnummer 71742
Pris 1142:-
launch Beställ från Systembolaget

Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin”, som blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och har blivit stoff till myter och legender.

Efter tolv år med vinbaren flyttade Jean-Pierre hem till sin by för att själv börja göra vin. Hans marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Robinots jordar präglas av röd lera, kvartsit och vittrad flinta på berggrund av kalk. De sköts med biodynamiska metoder och är samtliga ekologiskt certifierade. Hans vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt, men i stort sett alltid helt utjästa. Mineralitet och syra läskar i avslutningen, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung. Varmare årgångar som 2009, 2015 och 2018 passar ofta Robinot bra eftersom det nordligt belägna området är såpass svalt.

Årets trepack från Robinot innehåller ett piggt bubbel, ett fylligt vitt och ett lätt rött.


Fêtembulles 2019

Fêtembulles är en pétillant naturel (mousserande méthode ancestrale) av chenin blanc. Druvorna är inköpta från ekologiska odlare i Coteaux du Loir. Efter långsam pressning fick musten jäsa spontant i tank och buteljerades tidigt för avslutande jäsning i flaska utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna nu i sommar men kan också sparas i flera år.

Charme 2018

Charme heter vinet som tidigare gick under namnet “Le Charme du Loir”. Loir är den mindre floden som flyter fram genom området - inte att förväxla med den mäktiga Loire. Charme är en ren chenin blanc från delområdet Jasnières och äldre stockar som ger högre koncentration.

Druvorna pressades direkt och fick jäsa långsamt och spontant i gamla fat, med arton månader på jästfällningen. Slutligen buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Fokus, koncentration, elegans och balans är ord som passar Charme. Ett stort vin med ordentlig potential till utveckling för den som kan ge sig till tåls.

Lumière des Sens 2017

Den lokala blå druvsorten pineau d'aunis - ibland kallad chenin noir - har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. De resulterande vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck.

Lumière des Sens 2017 har, liksom alla Robinots viner, jäst spontant med druvornas egna jäststammar och lagrats i äldre fat. Den version som ingår i lådan är andra buteljeringen, som har fått mogna ett år extra i fat. Det innebär mer utvecklade toner i vinet och samtidigt större stabilitet och potential till lagring. Robinots röda brukar vara fina med ålder.