Beställningssortiment

Vin & Natur Guy Breton 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 78945
Pris 918:-
launch Beställ från Systembolaget

Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av ett fåtal bönder, varav den kaliforniske vinhandlaren Kermit Lynch dubbade en kvartett till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna – numera legendariska namn – var Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet – och Guy Breton.

Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor i tank, med minimal tillsats av svavel endast direkt efter pressningen. Vinerna får utvecklas i begagnade bourgognefat från DRC, vanligen från ett drygt halvår och upp till ett knappt år innan de buteljeras.

Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i kvartetten ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineral och åldras med behag längre än de flesta.


Beaujolais-Villages 'Marylou' 2019

Gamay från lieu-dits Saint-Joseph och Grand Cras, två lägen inom AOC Beaujolais-Villages angränsande Morgon (0,5 ha). Stockarna är 45 år gamla och växer i en jordmån av stenig vittrad granit.

Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i tre veckor.

Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou och har en extra pigg fräschör i årgång 2019.

Chiroubles 'Cuvée Léa' 2018

Gamay från lieu-dit Chavernand i Chiroubles (1,2 ha). Det här är en brant parcell på hög höjd (ca 410-450 möh). Stockarna är 60 år gamla och växer i sandig granitjord. Frukten är inköpt av en annan ekologisk odlare och egenhändigt skördad av Bretons team.

Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i tre veckor.

Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla) för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Léa och är ett fint exempel på att Chiroubles ofta bevarar fräschören i varma årgångar. Breton är dessutom en av de odlare som lyckats allra bäst med balansen i varma 2018. Med sin friska syra och utan förhöjd alkohol är det här en elegant beaujolais att antingen dricka ung eller lagra i flera år.

Morgon 'Vieilles Vignes' 2018

Gamay från lieu-dits Saint-Joseph och Grand Cras i AOC Morgon (1 ha). Stockarna är över 80 år gamla och växer i en mager jordmån av vittrad granit och sand.

Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i 25 dagar.

Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla) för att jäsa ut och mogna åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Guy Breton är en av de odlare som lyckats allra bäst med balansen i varma 2018. Med extra koncentration från gamla stockar, lysande syra och utan förhöjd alkohol är det här en elegant beaujolais att antingen dricka ung eller lagra i åtskilliga år.