Beställningssortiment

Vin & Natur Robinot 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 70557
Pris 1194:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller två vita viner och ett rött från Jean-Pierre Robinot i norra Loire.


1 x 2017 Cuvée Bistrologie

Bistrologie är en chenin blanc från yngre stockar i Coteaux du Loir, och den av de stilla cuvéerna som är mest ämnad att dricka tidigt. Druvorna pressades direkt och fick jäsa långsamt och spontant i gamla fat, med ett helt år på jästfällningen. Slutligen buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett livligt vitt att dricka nu eller lagra något år, vilket man vill. Det öppnar upp rätt snabbt i glaset och dricks bäst samma kväll som det öppnats.

1 x 2017 Charme

Charme heter vinet som tidigare gick under namnet “Le Charme du Loir”. Loir är den mindre floden som flyter fram genom området - inte att förväxla med den mäktiga Loire. Charme är också en ren chenin blanc, men från delområdet Jasnières och äldre stockar som ger högre koncentration. Tillvägagångssättet i källaren är gemensamt för båda vinerna, förutom att fatlagringstiden var betydligt längre - arton månader på jästfällningen. Fokus, koncentration, elegans och balans är ord som passar på Charme. Ett stort vin med ordentlig potential till utveckling för den tålmodige.

1 x 2015 Lumière des Sens

Den lokala blå druvsorten pineau d'aunis - ibland kallad chenin noir - har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. De resulterande vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck.

Lumière des Sens 2015 har, liksom de andra två vinerna, jäst spontant med druvornas egna jäststammar och lagrats i äldre fat. Den version som ingår i lådan är andra buteljeringen, som har fått mogna ett år extra i fat. Det innebär mer utvecklade toner i vinet, men samtidigt bättre stabilitet och större lagringspotential.