Beställningssortiment
arrow_back 416 / 42

Vin & Natur Bubbel 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 79760
Pris 828:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita mousserande viner. Två av dem är framställda enligt ”méthode ancestrale” (pétillant naturel) och det tredje med en egen variant av ”méthode traditionelle”.


2018 Pet'Sec Blanc - Les Capriades

Det här mousserande vita vinet kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”. I deras lilla vineri som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Slutligen skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Just Pet’Sec Blanc är framställt av chenin blanc, menu pineau och chardonnay - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. Det är ett charmigt bubbel med fruktigt och friskt uttryck, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.

2017 Ri-Fol - Ezio Cerruti

Ezio Cerruti huserar i den lilla byn Castiglione Tinella, mellan Asti och Langhe i Piemonte. Där odlar han sju hektar med 60-åriga stockar av moscato. Vinet växer i branta sluttningar på drygt 400 meters höjd. Redan 1982 tog Ezio över den här egendomen som sedan länge drivs ekologiskt. Fram till ganska nyligen gjorde han i stort sett bara ett vin, det söta passito ‘Sol’. Numera gör han dessutom ett torrt vin av moscato, och så det här vinet som fått namnet ‘Ri-Fol’. Det är ett bubbel framställt enligt ‘méthode ancestrale’ baserat på moscato bianco som först jäst i cementtank och sedan fått jäsa klart i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.

2015 BO Brut Nature - Barranco Oscuro

Familjen Valenzuela bor i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien, drygt 1300 meter över havet. Barranco Oscuro är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer när det gäller ekologisk odling och vin utan tillsatser. Man odlar en lång rad lokala och internationella druvsorter på ungefär tolv hektar.