Beställningssortiment

Vin & Natur Hervé Villemade 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 77016
Pris 978:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller ett vitt och två röda viner från Hervé Villemade.

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny. 

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.


1 x 2016 ‘Les Acacias’ Cour-Cheverny - Hervé Villemade

Vitt vin av romorantin - en druvsort som förr i tiden var utbredd i Loire, men numera bara finns kvar i Cour-Cheverny och Sologne. Frukten kommer från 52-åriga stockar som växer i en sandig jordmån med inslag av kisel, särskilt lämpad för romorantin. Vinet jäste spontant, mestadels i 500-liters fat av akaciaträ samt en femtedel i 228-liters ekfat. Aromerna spänner över det florala och vegetala, med subtila fat och mogen frukt likt bakade gula äpplen. Kan gott utvecklas med lagring och håller något dygn i öppnad flaska.

1 x 2017 ‘Les Ardilles’ Cheverny Rouge - Hervé Villemade

Pinot noir och gamay i proportionerna 85/15 från ett vingårdsläge med tyngre lerjord och inslag av flinta (silex). Rankornas ålder varierar mellan 20 och 39 år. Avstjälkade druvor jäste i ekståndare med vinmarkens egna jäststammar och fick sin mognadslagring i äldre ekfat. Det här ett uttrycksfullt rött med lätt kropp, elegant struktur och blommiga övertoner. Även detta vin kan utvecklas positivt med lagring och håller bra i öppnad flaska.

1 x 2017 ‘Pivoine’ Vin de France - Hervé Villemade

Côt (malbec) från 23-åriga stockar. Vinet jäste spontant i tank med ett par veckors maceration och kortare uppväxt i tank. Här får vi ett rent och fint uttryck för druvsorten i sin nordligaste och svalaste skepnad, med violer och mörkare frukt. Dricks gärna ungt på frukten och håller bra i öppnad flaska.