Beställningssortiment

Vin & Natur Rietsch 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 29 augusti 10:00
Artikelnummer 58283
Pris 969:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för en hel del av arbetsinsatserna.

Trots den långa historien finns inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör skalmacererade viner av gröna druvsorter och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och hängivenhet.

Den här lådan innehåller ett lättare orange, ett ljusrött och ett saftigt rött från familjens vingårdar i Mittelbergheim.


Murmure 2021

Muscat ottonel från lägena Stein och Zotzenberg i hembyn Mittelbergheim. De hela druvklasarna jäste spontant med åtta dygns maceration. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen i ståltank innan buteljering efter en lätt filtrering genom cellulosa. Inga som helst tillsatser.

"Le nez typique de ce muscat désigne clairement le cépage, avec des arômes floraux. La robe, d’une jolie couleur rose et or, est séduisante. Un peu astringente en bouche, cette cuvée évoque le bois de rafle, les zestes d’agrumes et la rose."

Quand le chat n'est pas là 2021

Ljusrött skalmacererat vin av pinot gris. Spontan jäsning med en andel hela druvklasar som fått laka ur i musten under fjorton dygn. Full malolaktisk omvandling. Sju månaders mognadslagring på jästfällningen i stor ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter innan buteljering i april 2022 med en minimal tillsats svavel.

Pinot Noir 2021

Pinot noir från familjens vingårdar i Mittelbergheim, som har en jordmån av kalkrik lera. Efter relativt tidig och försiktig handskörd placerades de hela druvklasarna i öppen tank och fick jäsa spontant med femton dagars maceration “semi-carbonique” - det vill säga under det lager av koldioxid som bildas naturligt av jäsningen.

Efter pressning och sju månaders vidare lagring i tank buteljerades vinet med lätt filtrering och en minimal tillsats av svavel. Valet av skördetillfälle samt den varsamma urlakningen har gett en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka nu i höst!