Beställningssortiment

LitrÒ Bianco 2021 – Conestabile della Staffa – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 literflaskor
Säljstart 31 augusti 10:00
Artikelnummer 58289
Pris 277:-
launch Beställ från Systembolaget

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med formell certifiering via Ecocert.


LitrÒ Bianco 2021 - Conestabile della Staffa

LitrÒ Bianco är i den här versionen framställt av trebbiano och grechetto, den senare en grön druvsort med hemadress i Umbrien och uppskattad för sin friska syra. Rankorna växer i sydvästlägen på omkring 300 meters höjd ovanför Lago di Trasimeno, i lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Jordbruket på gården är ekologiskt certifierat.

Efter handskörd pressades druvorna direkt innan musten jäste spontant i glasfibertank. Därpå följde ett halvårs vila på jästfällningen i tank, med tre omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från fällningen. Buteljeringen gjordes i april 2022 utan klarning eller filtrering, med en liten tillsats av svavel, och under kronkapsyl. Vinet håller utan problem några dygn i öppen flaska.