Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 20 september 10:00 |
Artikelnummer | 53650 |
Pris | 864:- |
Beställ från Systembolaget |
Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för en hel del av arbetsinsatserna.
Trots den långa historien finns inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör skalmacererade viner av gröna druvsorter och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och hängivenhet.
Den här lådan innehåller ett vitt, ett orange och ett rött vin från familjens vingårdar i Mittelbergheim.
Entre Chien et Loup (= mellan hund och varg) är gjord av druvsorten auxerrois - en gammal lokal variant av pinot blanc. Druvorna kommer från marker vid foten av sluttningen i hembyn Mittelbergheim, där jorden består av kalkrik lera. Druvklasarna pressades direkt, sen fick musten jäsa av egen kraft i tank med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade i gamla ekliggare (foudres) under nio månader på sin jästfällning och buteljerades utan tillsats av svavel, efter en varsam filtrering. Rent och friskt vitt med bra syra, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Coquette är en blandning av gewurztraminer och riesling, där hela klasar av den förra fick laka ur i direktpressad must av den senare. Druvorna kommer domänens marker i hembyn Mittelbergheim. Efter sju månader på jästfällningen i rostfri ståltank buteljerades vinet i april 2021 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter samt en minimal tillsats av svavel. Förutom druvsorternas lätt aromatiska drag har macerationsmetoden gett gott om färg, aromer och struktur i den riktning som populärt kallas “orangevin”.
Pinot noir från familjens vingårdar i Mittelbergheim, som har en jordmån av kalkrik lera. Efter relativt tidig och försiktig handskörd placerades de hela druvklasarna i öppen tank och fick jäsa spontant med femton dagars maceration “semi-carbonique” - det vill säga under det lager av koldioxid som bildas naturligt av jäsningen. Efter pressning och sju månaders vidare lagring i tank buteljerades vinet med lätt filtrering och en minimal tillsats av svavel. Valet av skördetillfälle samt den varsamma urlakningen har gett en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka i sommar!