Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 27 september 10:00
Artikelnummer 53668
Pris 1095:-

Det var ett fantastiskt gensvar på våra två första lådor från Alice Bouvot. Den första gick åt på ett par timmar i januari och fick göra bejublat extranummer några veckor senare. Den andra släpptes senare under våren och nu kommer den tredje!

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en livlig négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt och funktionellt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Clé à molette 2020

Molette från det lilla området Bugey som ligger öster om Lyon och söder om Jura. Druvorna kommer från Domaine Trichon, en ekologisk gård i sydvästsluttningarna utmed det övre loppet av floden Rhône. Den här druvsorten odlas bara i små mängder lokalt och ger lätta friska viner med låg alkohol.

Efter omgående pressning fick musten jäsa spontant i tank och vilade sedan nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Joker macération 2020

Jacquere från vännen Nathalie i Savoie. Den här versionen av Joker är framställd med skalmaceration, där en blandning av avstjälkad frukt och hela klasar fick jäsa spontant i glasfibertank med tre veckors urlakning på skalen. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Mayga 2020

Gamay från byn Leynes i norra Beaujolais, där jordarna består av granitsand och lera. Pierre Boyat har odlat druvorna som sedan skördades av Alice och hennes team.

De hela druvklasarna jäste spontant i glasfibertank under ett täcke av koldioxid. Macerationen varade i tre veckor med en lätt extraktion genom nedtryckningar av skalhatten. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen i använda fat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.