Beställningssortiment

Vin & Natur Pinot Noir 1

Format 3 flaskor
Säljstart 15 april 10:00
Artikelnummer 73903
Pris 1149:-

Med sin långa historia i Frankrike växer pinotdruvor på många håll förutom i de mest självklara områdena Bourgogne och Champagne. Inte minst i Loire och Auvergne har druvsorten odlats så länge att den förr i tiden gick under synonymen ’auvernat’. I grannlandet Schweiz hör pinot också till de mest odlade sorterna, så det faller sig naturligt att den förekommer relativt ofta även i Jura och Savoie. Samvetsgranna bönder jobbar idag med vinrankor av bättre genetiskt virke än tidigare generationers kloner med inriktning på volym, och minimalistiska metoder ger allt fler verkligt levande viner. Med utgångspunkt i de här funderingarna satte vi ihop en låda med tre förtjusande pinot noir från tre olika franska vinregioner!


Ton Rouge du Lac 2021, Damien Bastian (Vin de Savoie AOP)

Pinot noir från byn Carra i Haute-Savoie, ett stenkast från gränsen till Schweiz. Markerna här består av en kalkhaltig morän som skapades under den senaste istiden. Damien Bastian brukar jorden med biodynamiska metoder utan formell certifiering.

Hela oskadade druvklasar jäste spontant i tank med två veckors maceration "sémi-carbonique" - det vill säga under den koldioxid som bildas naturligt vid jäsningen - och utan aktiv extraktion. Efter pressning jäste vinet ut i tank och vilade sedan på jästfällningen i använda medelstora fat. En omdragning gjordes mot slutet av våren för assemblage i tank innan vinet buteljerades i juli 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 11,5 %

Pinot Noir 2022, Domaine Rietsch (Vin d'Alsace AOP)

Pinot noir från familjens vingårdar kring Mittelbergheim, med jordar av kalkrik lera. Alla odlingar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Skörden gjordes relativt tidigt för att betona fräschören.

De hela druvklasarna placerades i öppen tank och fick jäsa spontant med tolv dygns maceration "sémi-carbonique". Efter pressning och sju månaders vila buteljerades vinet i april 2023 med en lätt filtrering genom cellulosa, utan tillsats av sulfiter. Valet av skördetillfälle och den varsamma urlakningen har resulterat i en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka ung.

Alkohol: 12 %

P 2022, La Bohème (Vin de France)

Pinot noir från Puy-de-Dôme, Auvergne. Jordarna här har vulkaniskt urspring och består av vittrad basalt. Frukten är inköpt av vänner som odlar ekologiskt med certifiering.

Hela druvklasar jäste spontant i tank under naturligt bildad koldioxid med passiv maceration ('semi-carbonique'). Efter pressning vilade vinet i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 13,5 %