Beställningssortiment

Vin & Natur Piemonte 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 7 december 10:00
Artikelnummer 82183
Pris 921:-
launch Beställ från Systembolaget

Fröet till den här lådan såddes i slutet av oktober 2019 när vi besökte våra tre bönder i Monferrato. Deirdre och Maurizio bjöd på nyjäst nebbiolo från tank som smakade härligt, Ezio Cerruti visade upp sitt allra första röda och berättade historien om varför han hade gjort vinet, och hela Nadias familj satt med runt bordet när vi provade barberan från gårdens äldsta stockar. Ljuva minnen från Piemonte…


'Guercia' Barbera 2019 - Cascina Tavijn

Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner, som det här vinet av barbera. Efter manuell avstjälkning jäste druvorna av egen kraft i tank, med två månaders passiv urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades våren 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

'Vino Rosso' Freisa 2019 - Ezio Cerruti

Ezio Cerruti odlar sju hektar vin runt sin gård i Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

“En riktig källare behöver åtminstone ett rött vin!” brukade Ezios kompis Beppe Rinaldi slå fast. Alltför tidigt rycktes Rinaldi rycktes bort av cancer, och Ezio bestämde sig för att göra den här freisan som en hommage till sin gamle vän. Frukten kommer från Tenuta Grillo i Monferrato Alessandria. De avstjälkade druvorna jäste spontant i tank med femton dagars maceration. Efter pressning mognade vinet ett knappt år i fat innan buteljering utan klarning eller filtrering, med en liten dos so2. Det här är en elegant piemontesare med mörkröd frukt och stadigt grepp i tanninerna. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

'La Musa' Nebbiolo 2019 - Cascina Val Liberata

Sedan 2014 driver Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer den biodynamiska gården Cascina Val Liberata i byn Villamiroglio (norra Monferrato). Egendomen ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.

La Musa är ett rött vin av nebbiolo med klockren piemontesisk adress och ekologisk certifiering. Druvorna jäste av egen kraft i tank med lång passiv urlakning. Efter pressning fick vinet jäsa klart och mogna under ett halvår i tank av betong. Det buteljerades med en minimal dos vulkaniskt svavel, och med sin återhållsamma alkohol (13%) dricks det fint redan nu. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.