Beställningssortiment

Vin & Natur 45 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 7 december 10:00
Artikelnummer 80250
Pris 1494:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 45 balanserar ett friskt bubbel med ett stilla vitt och fyra röda – två franska och två italienska. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Crémant d'Alsace - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Crémant d'Alsace är blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2016 och 2017. Jordmånen är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2016 fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från nästa års skörd. Efter ett år degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).

La Femme Soleil 2019 - Hors Champ (Roussillon)

Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France (Domaine de Rancy) som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.

La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med läskande mineral och en behagligt låg alkohol. Håller bra i några dygn efter öppning.

Exspectatia 2019 - Christian Ducroux (Beaujolais)

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Exspectatia är Christians mellersta buteljering av gamay. Druvorna kommer från 60-åriga stockar runt gården i Lantignié, ett nordostläge på 400-meters höjd. Hela klasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée tänkt för lagring, som består av fyra femtedelar pressmust samt resten självrunnen must. Efter pressning i traditionell korgpress fick vinet jäsa ut och mogna sju månader i äldre 500-litersfat och tank innan det buteljerades i april 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin hos Ducroux!

Flonflons 2019 - La Roche Buissière (Vaucluse)

Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.

‘Flonflons’ är framställt av mestadels syrah med en mindre andel grenache. Samtliga druvor avstjälkades innan de fick inleda sin jäsning av egen kraft i stora betongtankar. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. I vanlig ordning bjuder La Roche Bussiére på generös sydfransk frukt, men samtidigt med fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller fint över något dygn i öppen flaska.

"68" Vino Rosso 2019 - Cascina Tavijn (Monferrato)

Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner, men även den här mixen av lika delar barbera och ruché. Efter manuell avstjälkning jäste druvorna av egen kraft i tank, med två månaders passiv urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. “68” serveras friskt på Consorzio i Torino, den mysiga restaurangen som drivs av Nadias make. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Cenerina 2019 - Cascina Val Liberata (Monferrato)

Sedan 2014 driver Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer den biodynamiska gården Cascina Val Liberata i byn Villamiroglio (norra Monferrato). Egendomen ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.

Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” – ett ord med ursprung i italienska ”cenere” (som betyder aska). Detta eftersom druvorna gärna får en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.

Cenerina är ett rött vin av slarina med klockren piemontesisk adress och ekologisk certifiering. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank. Efter pressning fick vinet jäsa klart och mogna under ett halvår i tank av betong. Det buteljerades med en minimal dos vulkaniskt svavel, och med sin återhållsamma alkohol dricks det fint till det mesta av antipasti och primi piatti. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.