Beställningssortiment

Vin & Natur Bubbel 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 7 december 10:00
Artikelnummer 83301
Pris 993:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre lite vildare bubbel av 100% vindruvor, utan tillsatser!

Ett av dem är ”pet’nat” – dvs att den första jäsningen avslutades i flaskan – och de två andra är framställda med en variant av traditionell metod, där det stilla vinet blandades med ojäst druvmust för att kicka igång en andra jäsning i flaska.


Terbianc 2019 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Terbianc är ett bubbel av trebbiano från 85-åriga stockar. Vinet jäste spontant i ståltank med fyra dagars skalmaceration. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en addition av ojäst druvmust för andra jäsning i flaska. Därefter vilade vinet åtta månader på jästfällningen innan degorgering utan dosage. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Mauzac Pet'nat 2019 - BAKA (Languedoc)

BAKA är ett projekt av Stéphane Planche (vinhandlare i Jura), Charles Dagand, Stephane Morin och Jean-Marc Brignot. Vinerna är framställda av inköpt frukt som vännerna skördat själva i olika områden.

Mauzac Pet'nat är gjord av druvsorten mauzac från byn Castelreng i området Limoux. Druvorna skördades 14 september och pressades direkt för att sedan börja jäsa spontant i tank. Vinet buteljerades 7 oktober med 25 g/l restsocker som fick jäsa ut och skapa en fin mousse. I början av november degorgerades flaskorna och fick en ny kronkapsyl. Inga tillsatser i något steg!
Dricks bäst inom någon timme från att flaskan öppnats.

Brutal Babass 2016 - Les Vignes de Babass (Loire)

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéen Anne, Françoise & Josèph.

2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre - fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire(4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.

De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som 'Groll’n’Roll' och 'Roc Cab'.

Brutal Babass är en "pet'nat" av chenin blanc från gamla rankor planterade 1957. Druvorna kommer från skördarna 2016 och 2017. Basvinet från 2016 jäste spontant i gamla fat och låg på sin jästfällning tills nästa skörd, då det blandades med jäsande must från årgång 2017 inför avslutande jäsning i flaska. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.