Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 9 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 4 augusti 10:00
Artikelnummer 53168
Pris 861:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår nionde mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.


Bianchetto 2020 - La Coste (Lazio)

Sedan sexton år odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi vin på höjderna ovanför Lago di Bolsena i Lazio. Idag omfattar domänen fjorton hektar, där äldre traditionella druvsorter växer i vulkaniska jordar på 600 meters höjd. Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I stora drag låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också sin egen kompost helt utan animaliska beståndsdelar. Från och med årgång 2017 är alla viner ekologiskt certifierade.

Bianchetto är som vanligt komponerat av mestadels procanico, med bidrag av malvasia di candia och moscato, samt små andelar gamla lokala druvsorter. Jäsningen skedde spontant i glasfibertank med två veckors skalmaceration.
Efter pressning vilade vinet fem månader i en större ekståndare. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. 2020 var en varm och torr årgång i Lazio, men vinet har ändå fin fräschör, behagligt låg alkohol, gott grepp i tanninerna och en aromatisk avslutning. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Coconar 2020 - Vini Sassara (Veneto)

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder - Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Coconar är ett fjäderlätt orangevin av garganega, från gamla stockar planterade 1970 med massalt urval. Musten jäste spontant i glasfibertank utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen stannade på behagliga 10 % och förmågan att läska är således i topp!

Bora Lunga 2020 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Bora Lunga är ett stilla orange av den lokala druvsorten spergola, plus en tiondel moscato giallo för aromatikens skull. Vinet jäste spontant i ståltank med tre dagars skalmaceration och vilade tolv månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst svalt snarare än kallt och gärna samma kväll som flaskan öppnats.