Beställningssortiment

68 Vino Rosso 2019 – Cascina Tavijn – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 27 januari 10:00
Artikelnummer 50300
Pris 256:-
launch Beställ från Systembolaget

När man färdas från Langhe österut mot Monferrato Astigiana är det lite som att resa tillbaks i tiden. Här, i den lilla byn Scurzolengo, ligger Cascina Tavijn. Sedan 1908 har familjen Verrua drivit blandat jordbruk där hasselnötterna spelar en viktig roll. Förr i tiden såldes vindruvorna till det lokala kooperativet, men efter millennieskiftet började man buteljera själva. Sedan mer än tio år är det Nadia Verrua som leder verksamheten, med hjälp av sina föräldrar Maria Teresa och Ottavio (“Tavijn”).

Verrua brukar idag ca elva hektar, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché. Närmast bortglömda lokala sorter som slarina har också fått plats.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med några viner från nyplantering eller inköpt frukt. När vi besökte gården i november 2019 upplevde vi en obändig energi och en lovande utveckling som vi gärna vill vara med om att följa framöver. Verrua är också några av de härligaste människor man kan vilja arbeta med som importör!


68 Vino Rosso 2019

"68" är en mix av lika delar barbera och ruché. Druvorna avstjälkades för hand och fick sedan jäsa av egen kraft i sluten tank. Skalen låg kvar i musten så länge som två månader, men urlakningen skedde lugnt och fint utan aktiva insatser. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2020, utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel tillsatt efter malo. Med sin smått vilda personlighet och sin lilla kick av kolsyra är det här ett rött som dricks bäst svalt och helst avslutas samma kväll som det öppnats.