Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 7 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 23 mars 10:00
Artikelnummer 51319
Pris 1029:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår sjunde mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.


Zizifrédo 2019 - Frédéric Cossard (Bourgogne/Languedoc)

Zizifrédo - ett av Fred Cossards smeknamn - är ett aromatiskt och uttrycksfullt orangevin av grenache blanc och muscat d'alexandrie från Languedoc. Frukten skördades i mitten av september och fick jäsa av egen kraft med två månaders skalmaceration i öppna ekståndare. Efter pressning mognade vinet tio månader i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering. Serveras svalt snarare än kallt och dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller till kvällen därpå.

Bora Lunga 2019 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Bora Lunga är ett stilla orange av den lokala druvsorten spergola, plus en tiondel moscato giallo. Vinet jäste spontant i ståltank med tre dagars skalmaceration och tolv månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst svalt snarare än kallt och gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Luteva 15/16 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot huserar och gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i nordligaste delen av Languedoc. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 - idag brukar han nio hektar vinmark. Här odlas en mångfald av söderns typiska druvsorter, allt fördelat över två olika lägen nära byarna Saint-Dionisy och Langlade. Alla Philippes marker är ekologiskt certifierade.

Luteva är en fint mognadsutvecklad blandning av bourboulenc från skörden 2015 - där druvorna fått hela 100 dagars skalmaceration - och terret blanc från skörden 2016, som fått 40 dagar på skalen. Båda jäsningarna fortgick med druvornas egna jäststammar. Efter pressning fick vinet mogna vidare i glasfibertank. Buteljeringen gjordes i oktober 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Serveras vid 12-14 grader och håller utan problem över natt i öppen flaska.