Format | 6 flaskor + recepthäfte |
---|---|
Säljstart | 24 mars 10:00 |
Artikelnummer | 51210 |
Pris | 1500:- |
Beställ från Systembolaget |
Vin & Natur 48 mixar två vita vårtecken med fyra röda från lättaste lätta till lite fylligare. Lådan är tänkt som en inkörsport för dig som vill upptäcka vårt sortiment på bredden, men passar såklart lika bra för dig som vill fortsätta njuta av välkända favoriter!
För första gången skickar vi med ett recepthäfte till vinerna i vår stora låda. Recepten är framtagna och skrivna av vår vän Alisa Larsen. Alisa har de sista åtta åren jobbat sig igenom vinbarer och krogar i Köpenhamn och Malmö. Hon är utbildad inredningsarkitekt och delar idag sin tid mellan att skriva internationellt om arkitektur, design och konst och att romantisera kring mat från Medelhavet och Storbritannien. Förra året gav hon ut boken “London för foodisar” på Natur & Kultur.
Noëlla Morantin är specialist på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner är alltid eleganta och friska i stilen och berättar tydligt om sitt ursprung i Touraine.
Stella Maris är en fyllig och krispig sauvignon blanc, som balanserar de friskt gröna tonerna med årgångens mognare fruktprofil. Namnet anspelar på mottot för Noëllas hemby vid kusten utanför Nantes. Vinet har jäst spontant i tankar och äldre fat och buteljerades efter en lätt filtrering och en minimal dos svavel. Serveras med fördel till vårens gröna primörer och håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks allra bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.
Le Vin de Jardin är en ren och fjäderlätt grolleau från egna marker i Faye d’Anjou med jordmån av schist och lera. Vinet är spontanjäst med kort maceration och ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras gärna svalt och klarar något dygn i öppen flaska.
Vézelay är en by i norra Bourgogne ungefär fem mil söder om Chablis. Jordarna där präglas, nästan som i Chablis, av kalksten och fossilrik kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik röd lera som gärna resulterar i pinot noir med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Trettiotreårige Valentin Montanet driver numera domänen som startades av hans mor. Idag består den av åtta hektar varav tre är planterade med pinot noir. Rankorna planterades omkring millennieskiftet och redan 2003 var egendomen ekologiskt certifierad.
‘Garance’ är domänens röda vin, en pinot noir som dels har fått sitt namn efter grundarnas brorsdotter men också efter färgämnet krapp som ger en rubinröd nyans. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i öppna ekståndare med ett par veckors urlakning. Efter pressning fick vinet mogna ett knappt år i inkörda bourgognefat. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering och en låg dos svavel. 2018 var en givande årgång med ovanligt stor frukt i de röda vinerna. Det här dricks ypperligt utan omsvep och håller flera dygn i öppnad flaska.
Jean-François ("Jeff") Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.
Arbetet i markerna har alltid gjorts med största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten på resultatet blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.
I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten.
Sauvé de la Cîterne är en blandning av klassiska sydfranska druvsorter som cinsault, syrah och grenache, som vuxit i jordar av kalkblandad lera. I källaren jäste vinet spontant i betongtank med två veckors maceration och fick ett års lagring i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med certifiering.
LitrÒ Rosso är framställt av sangiovese från sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste musten spontant i glasfibertank med sex dygns maceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser, i glasklar literflaska och under kronkapsyl. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.