Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 22 februari 10:00
Artikelnummer 50667
Pris 1065:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår sjätte mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder.


Marius & Simone 2019 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Marius & Simone är döpt efter morföräldrarna och är en ren jacquère som fått jäsa på skalen. Druvorna kommer nordostlägen på utlöparna av Mont Granier, där jordarna består av nedrasat kalkgrus från berget ovanför, med underliggande märgel och omgivet av stora klippblock. Efter handskörd fick druvorna en kall pre-maceration i fyra dygn. Jäsningen startade sedan spontant i amfora och tank, med tjugo dagars urlakning på skalen. Efter pressning vilade vinet tio månader på sin jästfällning i använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Serveras svalt snarare än kallt, och håller ett par dygn i öppnad flaska.

Gewurztraminer Steiner 2018 - Domaine Jean Ginglinger (Alsace)

Jean-François Ginglinger håller hus i byn Pfaffenheim i centrala Alsace. Här odlar han 6,5 hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med marina fossil. 2015 började Jean-François använda sig av hästar för att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, uppmuntra biologisk aktivitet i jorden, och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden. Jordbruket är ekologiskt och biodynamiskt certifierat.

Steiner är en gewurztraminer med skalmaceration från Grand Cru Steinert i Pfaffenheim, där jordarna mestadels består av oolitisk kalksten samt kalkrik sandsten. Efter pressning jäste musten spontant i en traditionell ekliggare (“foudre”). Vinet vilade sedan på sin jästfällning innan buteljering i april utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett vin som har en urstark personlighet med massor av struktur och karaktär. Håller minst ett dygn i öppnad flaska.

OW 2018 - Mas Coutelou (Languedoc)

Jeff Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt!

OW (Orange Wine) är en muscat d’alexandrie där musten fått dra med skalen. Frukten kommer från marken Peilhan utanför byn Puimisson där rankorna växer i en jordmån av kalkrik lera. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank, med fyra veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här bjuds det på aromatiska toner av apelsinblom och aprikos. Dricks gärna svalt efter en svängom i glas eller karaff, och smakar bäst samma kväll som flaskan öppnats.