Beställningssortiment

Vin & Natur Loire 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 24 februari 10:00
Artikelnummer 50805
Pris 1194:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan kommer med tre triggande vita från Loire. Två karaktärsfulla chenin blanc från Layon och Coteaux du Loir, samt ett vin av den lokala druvsorten menu pineau, som sedan gammalt odlats i Touraine. Alla tre vinerna kommer från den givande årgången 2018, som påminner en hel del om 2015 i Loire. Varma årgångar klär ofta Loires syradrivna druvsorter som chenin, menu pineau och romorantin.


Coule de Source 2018 - Jérôme Lambert

Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från en vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gör han sin chenin blanc från gamla stockar. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir - ett högspänt elektriska och distinkt lagringsbart uttryck av chenin blanc!

Coule de Source betyder ungefär "direkt från källan" men också "helt självklart". Efter pressning av hela druvklasar fick vinet jäsa av egen kraft i tank och lagrades sedan arton månader på jästfällningen. Det buteljerades slutligen utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Lamberts viner kan ha en liten reduktion som lättar på knutarna med en sväng i glas eller karaff. De håller vanligen flera dygn i öppen flaska.

La Belle Egarée 2018 - La Grapperie

Renaud Guettier odlar sex hektar i områdena Jasnières och Coteaux du Loir. Hans marker är mestadels planterade med pineau d’aunis och chenin blanc. Renaud är ekologiskt certifierad och sköter det mesta själv och för hand. Han var dessutom den första odlaren i Coteaux du Loir att plöja sina vinmarker med häst. I källaren arbetar Renaud strikt utan tillsatser och litar på att lång élevage ska ge vinerna stabilitet och karaktär.

La Belle Egarée är en chenin blanc från både unga och gamla rankor i Coteaux du Loir. Jordarna består av kiselrik lera och flinta (silex). De hela druvklasarna pressades direkt, och efter en kort sedimentering fick musten jäsa spontant i äldre fat, med tolv månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.

Originel 2018 - Julien Courtois & Heidi Kuka

I hjärtat av Sologne ligger gården där Julien Courtois och hans fru Heidi Kuka lever med sin familj och gör vin i andra generationen av en familjetradition. Julien är son till veteranen Claude Courtois, och växte upp på faderns egendom som ligger bara några hundra meter bort.

1998 var året då Julien startade eget. På omkring fem hektar odlar han lokala druvsorter som menu pineau, romorantin, gascon, côt, chenin och olika varianter av gamay. Jordbruket är ekologiskt, skördeuttagen låga, och de röda lerjordarna fulla av kisel, flinta och kvarts. För att stärka vinrankornas motståndskraft använder man teer gjorda av nässlor och örter. I källaren får vinerna ligga länge på fat för att finna sin fulla potential. Vissa av de vita vinerna har oxidativa drag, en bärnstensbonad färg och ett otroligt djup. De vackra etiketterna görs av Heidi Kuka, i en stil som är traditionell på platsen där hon växte upp - Nya Zeeland.

Originel är framställt av druvsorten menu pineau, en lokal specialitet som sedan gammalt odlats i Touraine. De senaste decennierna har den varit i avtagande, men tack vare odlare som Claude Courtois och Thierry Puzelat finns ett nyvaknat intresse. Jordbruket är ekologiskt (Ecocert) med biodynamiska metoder. Vinet jäste av egen kraft i gamla fat med arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.