Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 9 februari 10:00 |
Artikelnummer | 50624 |
Pris | 1158:- |
Beställ från Systembolaget |
Vår femte mix på temat orange innehåller – som sig bör – tre viner med maceration av gröna druvsorter.
Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.
Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder.
I västra Steiermark lever och verkar Franz och Christine Strohmeier. Deras vinmark i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt.
Blanc d'Orange är ett "semi-frizzante" (dvs pärlande) skalmacererat vin av sauvignon blanc, pinot blanc och lite zweigelt. Druvorna kommer från Strohmeiers marker som klättrar utmed sluttningar på ungefär 500 meters höjd. Jordarna består av vittrad glimmerskiffer och gnejs, med höga halter av järn och kisel. Jordbruket är ekologiskt och biodynamiskt certifierat via Austria Bio Garantie.
Efter handskörd avstjälkades samtliga druvor. De gröna sorterna jäste spontant i tank med tre veckors skalmaceration, medan zweigelt fick en mjuk direkt pressning och sedan jäste i fat. Båda jäsningarna genomgick full malolaktisk omvandling, och vinerna vilade åtta månader på jästfällningen innan blandning. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering. Andra jäsningen i flaska skedde enligt "méthode traditionelle" - dvs här med en lösning av vin, biodynamiskt rörsocker och jäst, till ett tryck av 2,5 bar. Flaskorna har inte degorgerats och vinet fick ingen tillsats av svavel längs med vägen.
Kombinationen av pigga bubblor och låg alkohol, frisk syra och örtig orangevinsaromatik gör det här till ett livligt och ovanligt spännande vin.
Massa Vecchia ligger ett par kilometer ovanför den medeltida staden Massa Marittima i södra Toscana. Gården grundades i mitten av 1980-talet av Fabrizio Niccolaini, som fann vinet mer av intresse än av tradition. Med en bakgrund inom matematik och kemi hade han verkat inom den vetenskapliga världen, men hittade inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbruksmetod. Fabrizio ville gå sin egen väg och sökte balans och harmoni mellan växterna, djuren och människorna, och strävade därför efter ett blandat jordbruk.
Massa Vecchia omfattar idag sex hektar varav drygt tre och en halv är planterade med vinrankor, halvannan hektar med olivträd, och resten med spannmål. Förutom sangiovese och trebbiano toscano är druvsorterna som odlas alicante bouschet och aleatico, cabernet sauvignon och merlot, malvasia nera, vermentino och malvasia bianca. Massa Vecchias ekologi går långt bortom formella certifieringar och det mesta av jobbet görs för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan raderna.
Ariento är Massa Vecchias orangefärgade vermentino. Vinmarken heter Vigna Beruzzo 1 och ligger ett par mil från Tyrrenska havet, på omkring 250 meters höjd. Jordmånen består av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager. Efter handskörd jäste druvorna spontant med skalmaceration och lagring på jästfällningen i stora gamla ekliggare ("botti"). Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Det här är ett storslaget och komplext vin, för oss och många andra en långtida favorit från Massa Vecchia!
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.
Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.
Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel. Med sina smått orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller några dygn i öppen flaska.